+ Meer informatie

„Religieus terrorisme heeft het gewonnen"

Rushdie's vrienden over diens 'bekering':

1 minuut leestijd

LONDEN (ANP) — Vrienden van de Britse schrijver Salman Ruslidie liebben „met ongeloof en teleurstelling" gereageerd op zijn bekering tot de islamitische godsdienst. „De religieuze terroristen hebben gewonnen", aldus de schrijver Arnold Wesker, een vooraanstaand lid van het Rushdie-steuncomité.

Auteur Alan Sillitoe, die eveneens een petitie had ond,ertekend ter verdediging van Rushdie's recht op de vrijheid van meningsuiting, zei in The Sunday Times dat hij erg terneeïgeslagen was door de ontwikkelingen. „Het zou beter zijn geweest als Rushdie het wat langer had volgehouden".
Hij voorzag een toekomst waarin Britse schrijvers hun manuscripten naar Bradford moeten zenden om toestemming voor publikatie te verkrijgen. Het is jammer dat Rushdie van mening is veranderd, aldus Sillitoe. Bradford is de stad in MiddenEngeland waar islamieten het boek "De Duivelsverzen" van Rushdie in het openbaar verbrandden. „Het meest tragische aspect is dat het niets heeft geholpen. Het doodvonnis tegen hem blijft gehandhaafd".

Antwoord
Deze week zullen dertig leden van het Rushdie-steuncomité een antwoord formuleren op de uitspraak van de Iraanse geestelijk leider, ayatollah Khamenei, dat het doodvonnis tégen Rushdie onherroepelijk is.

De in Engeland gevestigde Islamitische organisatie voor religieuze verdraagzaamheid wil een geheime enquête onder de Briste moslims houden om hun mening over Rushdie's 'bekering' te peilen.
Voorzitter dr. Hesham el-Essawy zei ervan overtuigd te zijn dat 90 procent Rushdie's toetreden tot het geloof zal accepteren en hem alles zal vergeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.