+ Meer informatie

Olieprijzen stijgen door vraag van raffinadeurs

Japan doet verrassingsaankoop in Doebai

2 minuten leestijd

NEW YORK - Nadat de olieprijzen maandag tot een dieptepunt waren gedaald heeft zich gisteren een ommekeer voltrokkken. Doordat raffinagebedrijven zich plotseling weer op de markt begaven steeg de prijs met bijna vijftig cent per vat (van 159 liter). De prijzen begonnen te stijgen nadat een Japans raffinagebedrijf de markt verraste met de aankoop van tien ladingen ruwe olie uit Doebai, zo hebben handelaren in New Vork en Tokio laten weten.

Deze grote order (oen lading bestaat uit 500.000 vaten) was voor de andere raffinadeurs het signaal om tot kopen over te gaan. West Texas Intermediate, de toonaangevende Amerikaanse oliesoort, ging 45 cent in prijs omhoog tot 16,85 dollar per vat voor levering in april. Brentolie, de belangrijkste oliesoort uit de Noordzee, ging eveneens 45 cent omhoog tot 16,55 dollar. Doebai-olie, een belangrijke oliesoort afkomstig uit het Midden-Oosten, werd voor • 16,45 dollar verhandeld, veertig cent meer dan de dag ervoor.

Produktiebeperking

Maandag waren de olieprijzen nog gedaald tot het niveau dat gold voor de OPEC-vergadering in december, toen een akkoord werd gesloten over produktiebeperking en een vaste olieprijs van achttien dollar per vat. De aankopen van de raffinadeurs komen op een moment dat de OPEC haar best doet de geruchten te ontzenuwen dat haar leden de produktieplafonds overschreiden.

De Indonesische minister van olie, Soebroto, verklaarde gisteren dat de zwakte van de olieprijs in de afgelopen weken niet toegeschreven kan worden aan OPEC-leden die de hand lichten met het OPEC-akkoord. Hij schreef die zwakte onder meer toe aan de vermindering van de vraag als gevolg van het minder koude weer op het noordelijk halfrond en de weigering van de oliemaatschappijen om de olie tegen de voorgeschreven prijs van achttien dollar per vat te kopen.

Rentedeposito's

Voor de rentedeposito's werden vanmorgen om 9.30 uur de volgende tarieven gehanteerd: 1 maand 5,1 % 2 maanden 5,0 % 3 maanden 5,0 % 6 maanden 4,9 % 12 maanden 4,9 %

Bovenstaande percentages zijn gemiddelde tarieven voor beleggingen vanaf 25.000 gulden. Bron Postbank.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.