+ Meer informatie

Heibel rond interview Den Uyl met Sovjetblad

Premier Van Agt:,, Verbijsterend"

2 minuten leestijd

DEN HAAG — PvdA-lijsttrekker Den Uyl heeft in een op 6 mei verschenen vraaggesprek met het Russische tijdschrift „Luteraturnaya Gazeta" herhaald, dat zijn partij tegen plaatsing van 48 nieuwe kernraketten in Nederland is.

„De Partij van de Arbeid is bovenal tegen plaatsing van 48 nieuwe raketten voor de middellange afstand op Nederlands grondgebied. Bovendien, als wij aan de macht komen, zullen wij ons inzetten voor een vermindering van de taken die de Nederlandse strijdkrachten door de Navo-kanalen worden toebedacht. Wij zijn bereid deze vermindering eenzijdig door te zetten, hetgeen overeenstemt met de wil van de arbeiders in het land," zei Den Uyl in het vraaggesprek, dat in maart was afgenomen door de Amsterdamse correspondent van het blad.

„Verbijsterend"

Op een verkiezingsbijeenkomst in Hengelo heeft premier Van Agt het „verbijsterend" genoemd dat Den Uyl uitgerekend een Russisch blad heeft gekozen om kritiek te leveren op Amerika. De PvdA-voorman heeft zich gisteren gedistantieerd van de tekst van het interview. Een woordvoerder van de Partij gaf toe dat Den Uyl in het betreffende vraaggesprek heeft gezegd dat Nederland „zonodig eenzijdig" het aantal Nederlandse kerntaken zal verminderen met vier tot vijf, maar hij zou niet gezegd hebben dat de Verenigde Staten de huidige wapenwedloop veroorzaken, zoals het Sovjetblad dat weergaf.

Den Uyl heeft er in het interview op gewezen, aldus nog steeds de woordvoerder, dat de nieuwe Amerikaanse regering de bewapeningswedloop onvoldoende tracht tegen te gaan en dat ze onvoldoende bereidheid heeft getoond om met de Russen tot onderhandelingen over het terugdringen van de (kern)bewapening te komen.

Afghanistan

Den Uyl heeft in het interview gezegd dat de Russen in de onderhandelingen met de VS over vermindering van het aantal lange afstands-raketten een „substantiële vermindering van reeds geplaatste SS-20-raketten" moeten inbrengen. Deze uitspraak van den Uyl komt voor zover ons bekend niet in het artikel voor, aldus de woordvoerder. Ook de uitspraak an de PvdA-voorman dat de Russen zich moeten terugtrekken uit Afghanistan staat niet in het artikel, hoewel de journalist van het blad had beloofd dat die zou worden afgedrukt, aldus de woordvoerder van Den Uyl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.