+ Meer informatie

Bladluis komt met de tocht naar binnen

3 minuten leestijd

Planteziekten zullen er altijd blijven, maar dat wil niet zeggen dat we al deze aantastingen maar lijdzaam over ons en de planten moeten laten heengaan. Heus, er is wel iets aan te doen in de meeste gevallen. We zullen eens zien wat er aan te doen is om onze planten goed te houden.

Wil men een ziekte bestrijden of eventueel voorkomen dan moet men eerst de symptomen kennen. Daarom zullen we eerst een aantal veel voorkomende beelden noemen met voor zover mogelijk, de bestrijding of wat dan ook. Veel voorkomend zijn allerlei insekten, zeker in de zomermaanden; daarom eerst maar wat van deze parasieten gaan bekijken.

De bladluizen, in vele verschillende soorten, zijn op praktisch alle planten te vinden. Niet alleen op de planten in het wild, maar helaas ook op de planten in de tuin en in huis. Vandaar ook het gezegde: van tocht krijg je luis op de planten. Dat is niet waar, het is niet van tocht, maar door de tocht. Als er een raam openstaat zal er haast altijd een tochtstroom ontstaan, hiermee worden de luizen van buiten af meegevoerd. De luizen hebben in de zomer een paar generaties die gevleugeld zijn, daardoor verplaatsen ze zich gemakkelijk en zeker als er een lichte luchtstroming is, dus door een open raam. Men kan ze overal op de planten aantreffen, maar het meeste op de jonge scheuten en knoppen, de laatst gegroeide en dus de sappigste delen van de planten.

Schade

De schade is meestal beperkt, maar de planten worden er vies door, om over de groentegewassen nog maar niet te spreken; denk maar aan sla met luis erop. De afscheiding van de luizen, de zogenaamde honingdauw is weer een voedselbron voor de „roetdauw", een zwartgrijze schimmel die de planten nog weereen viezer uiterlijk geeft. Bovendien zijn de luizen verspreiders van virusziekten, de indirecte schade kan dan soms nog groter zijn dan de directe. Ingrijpen zal dus nodig zijn om alles binnen de perken te houden.

Betreft het aantasting van luizen buitenshuis, dan kan men in de eerste plaats de natuurlijke vijanden van de luizen sparen. Die zijn er in verschillende soorten, zoals de lieveheersbeestjes waarvan vooral de larven veel luizen verdelgen: verder de gaasvliegen en de verschillende soorten zweefvliegen. En niet te vergeten de kleine insektenetende vogels, vooral in de tijd dat ze jongen hebben. We moeten dus ook in dezen zuinig zijn op de natuur.

In kassen en warenhuizen weten de kwekers zelf wel raad met allerlei middelen, maar in huis is het wel eens moeilijk om een keus te maken. Men kan het biologisch houden, door gebruik van brandnetelwater, of spiritus met zeepsop. Maar er zijn ook goede spuitbussen in de handel die niet giftig zijn en op Pyretrumbasis werkzaam zijn. Het is moeilijk om hierin een bepaald voorschrift te geven, ieder heeft hierover zo zijn eigen mening. Behalve de bladluizen, zijn er ook de wolluis en de wortelluis. Beide zijn lastig en schadelijk voor de planten, evenzo de dopluis en de schildluis.

Wolluis

Wolluizen kunnen op allerlei planten voorkomen, maar vooral de cactus en andere succulenten zijn er vatbaar voor. Ze zien er zo op het oog uit als schimmelpluisjes, maar bij nadere beschouwing ziet men er een klein rozeachtig insekt in zitten. Aanstippen met zeepspiritus is wel de meest gangbare methode, tenminste als het nog niét te erg is. Anders zit er niet anders op dan de planten weg te doen. Ze zijn moeilijker te bestrijden dan de bladluizen.

De dop- en schildluizen kunnen ook de planten ernstig aantasten. Deze luizen vormen een hard wasachtig bruin schildje, daaronder leeft de luis. Ze verplaatst zich niet meer als ze eenmaal vast zit. Maar de jonge dopluis kruipt onder het schild vandaan en zoekt weer een eigen plaats op de plant, veelal langs de nerven van de bladeren. Ook hier is aanstippen de methode zolang er nog niet veel zijn; anders moet men met meer agressieve middelen gaan werken of de plant opruimen.

Florist.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.