+ Meer informatie

Reuma en voeding (II)

1 minuut leestijd

De stelling dat vasten in combinatie met een vegetarisch dieet een positieve invloed heeft op het verloop van reuma roept direct vragen op. Is er een goede verklaring voor de gevonden cijfer^?

Een onderzoek naar de effecten van een dieet kan niet met een placebo worden uitgevoerd. De patiënten in de dieetgroep wisten dus dat ze iets bijzonders kregen, zodat een placebo-effect zeker aanwezig zal zijn geweest.' Opvallend zijn de veranderingen in bloeduitslagen. Die laten zich moeilijk als placebo-effect verklaren. Er moet dus meer aan de hand zijn. Uit andere onderzoeken is bekend dat in 5 procent van de gevallen ook een voedselallergie een rol speelt bij reuma. Maar ook dan laat zich niet verklaren dat in dit onderzoek vrijwel alle patiënten met het dieet het beter maaüten.

De onderzoekers opperen nog enkele verklaringen. Een deel van het effect verklaren zij door de gewichtsvermindering. Verder doen zij de

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.