+ Meer informatie

Weer conflict rond Eurotunnelproject

Banken bevriezen kredieten

2 minuten leestijd

LONDEN - Eurotunnel, het consortium dat verantwoordelijk is voor de bouw van de Kanaaltunnel, dreigt zonder geld te komen zitten. De banken die het consortium onlangs nog kortlopende kredjeten hebben toegezegd, hebben de betaling van 150 miljoen pond sterling (ƒ 480 miljoen) geblokkeerd omdat er opnieuw een conflict is uitgebroken tussen Eurotunnel en de ondernemingen die de tunnel aanleggen, zo is in Londen bekendgemaakt.

Volgens ingewijden beschikt Eurotunnel momenteel over minder dan veertig miljoen pond. Zo lang het conflict niet is opgelost komt er geen geld, aldus de banken. De in Transmanche Link verenigde vijf Britse en vijf Franse bouwondernemingen zijn er niet gelukkig mee dat Eurotunnel een voor hen niet goed liggend persoon -directievoorzitter Alastair Morton van het consortium- ook nog eens benoemt tot algemeen directeur van Eurotunnel.

Ook zijn de bouwbedrijven een gerechtelijke procedure tegen Eurotunnel begonnen over geld c^it het con sortium deze maand aan Transmanche had moeten overmaken. Transmanche zelf gaat nu ook dwarsliggen en weigert vooralsnog een verdere, eveneens tijdelijke, financieringsovereenkomst te tekenen, via Welke Eurotunnel 400 miljoen pond (ƒ 1,28 miljard) aan krediet zou krijgen.

Schuld

Er is al geruime tijd sprake van een diepgaand conflict. Morton heeft de bouwondernemingen openlijk de schuld gegeven van vertragingen en van de kostenstijgingen. Terwijl het project oorspronkelijk 4,8 miljard pond sterling zou kosten, ligt de kostprijs nu al op 7,2 miljard pond (ƒ 23 miljard). De bouwondernemingen hadden gehoopt dat een nieuwe algemeen directeur als een soort buffer zou dienen tussen hen en Morton, die zich dan meer met het werven van financiën zou moeten bezighouden. Juist vorige maand was na een eerder conflict tussen beide partijen weer een gedeelte van een in oktober vorig jaar bevroren krediet door de banken vrijgegeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.