+ Meer informatie

Plafond aan eigen bijdragen gehandicapten

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Staatssecretaris Ter Veld van sociale zaken is bereid om voor de eigen bijdragen die gehandicapten moeten betalen voor tal van voorzieningen een plafond in te stellen van 500 gulden per gezin per jaar. Ter Veld schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Als de plannen van de staatssecretaris doorgaan, zullen gehandicapten in de toekomst eigen bijdragen moeten gaan betalen voor voorzieningen als een rolstoel, een woningaanpassing en extra thuishulp. Kort gezegd komen de plannen erop neer dat straks ook 65-plussers gebruik kunnen maken van de voorzieningen voor gehandicapten. De gehandicapten onder de 65 jaar moeten daarvoor echter wel wat inleveren, want de regering legt er geen geld bij. Om nu te voorkomen dat alle eigen bijdragen bij elkaar oplopen tot een te hoog bedrag, wil Ter Veld een maximumbedrag vaststellen van 500 gulden per gezin per jaar.

Verder kondigt de staatssecretaris een overgangsregeling aan voor de verlaging van de inkomensgrens voor vervoersvoorzieningen. Ook de halvering van de vergoeding voor vervoerskosten zal enigszins worden afgezwakt. Ter Veld wil zo de gevolgen van de nieuwe plannen wat verzachten voor die mensen die er het meest op achteruitgaan.

Ter Veld houdt wel vast aan de snelle invoering van de plannen. Over de eigen bijdragen zal begin volgend jaar beslist worden. Het is de bedoeling dat de regeling op 1 april 1992 van kracht wordt. De maatregelen voor de vervoerskosten wil de staatssecretaris al per 1 januari 1992 laten ingaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.