+ Meer informatie

Slagschip opgeknapt(l)

1 minuut leestijd

PHILADELPHIA — Bijna dertig jaar nadat het zijn laatste kanonschot in de strijd had gelost wordt het oude slagschip lowa van de aanlegplaats in Philadelphia weggehaald om weer in actieve dienst te worden genomen. Dat maakt deel uit van het plan van president Reagan voor opbouw van de Amerikaanse vloot.

Het 45.000 ton metende, twaalf verdiepingen hoge vaartuig met zes 40-cm-kanon3 op het voordek zal worden vergezeld door het slagschip New Jersey, dat nu in de staat Washington aan de kust van de Stille Oceaan ligt te rusten.

De Wisconsin, gemeerd naast de lowa, en nog een eerbied\^aardig oudje, de Missouri, zullen wat later uit de mottenballen worden gehaald.'De nieuwe regering wil de Amerikaanse vloot zo snel mogelijk uitbreiden van 450 naar 600 schepen. Sommige critici, onder wie enkele functionarisseri van de marine, doen schamper over het opkalefateren van schepen die, zoals een deskundige van het Pentagon onlangs zei, waren ontworpen om „de Bismarck tot zinken te brengen", het Duitse •slagschip dat in de Tweede Wereldoorlog toevallig wel door de Britten gepakt was.

De sceptici vragen ook waar de marine de 3.500 officieren en manschappen vandaan haalt voor de lowa en New Jersey, terwijl de bestaande vloot al een itekort van 20.000 man personeel iheeft.

Regering en voorstanders hebben daar wel een antwoord op. Marine-functionarissen zeggen dat zij voor de lowa al brieven en telefoontjes van „ouwe rotten" hebben gehad die weer willen aanmonsteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.