+ Meer informatie

IVIarktkooplui pikken ,, vlooienmarkt" niet

Acties in Rotterdam en mogelijk elders

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — De organisatoren van de zogenaamde „vlooienmarkt" hebben zaterdagmorgen besloten het evenement af te gelasten. De marktkooplieden hebben daarna hun blokkade opgeheven, waarna de Rotterdamse reinigingsdienst Roteb kon beginnen de toegang tot de hal weer schoon te maken.

Naar schatting honderd maTktkooplieden uit Rotterdam hadden zaterdagmorgen vroeg de toegang tot een evenementenhal in het Rotterdamse centrum geblokkeerd uit protest tegen een zogenaamde „vloeienmarkt" die daar zaterdag werd gehouden. De marktkooplieden, leden van de vereniging voor ambulante handel, vinden dat de vlooienmarkt hen concurrentie aandoet. Het Rotterdamse gemeentebestuur had wel vergunning verleend voor dit evenement.

Volgens actievoerder Zappeij komen deze naar zijn mening ,,wilde markten" steeds vaker voor in ons land. Ze vormen een bedreiging voor de koopman op de markt, zo meent hij. In Rotterdam worden wekelijks veertien markten gehouden.

Weifelachtig

Volgens de bedrijfsleider v^ de hal is het conflict mede ontstaan door de weifelachtige houding van het Rotterdamse gemeentebestuur. Het bestuur heeft de afgelopen week verzuimd zich uit te spreken over de toelaatbaarheid van een dergelijk evenement. Na een eerdere vlooienmarkt waren van de kant van detaillisten en markthandelaren ook al bezwaren gerezen.

Landelijk

De markthandelaren zijn van plan hun actie landelijk voort te zetten, omdat ook elders ,,vlooienmarkten" worden gehouden. Zo zal men volgende week trachten een dergelijk evenement in Dordrecht te verhinderen. De organisatoren beraden zich er nog over of de „vlooienmarkt" op een ander tijdstip toch nog in Rotterdam gehouden zal moeten worden. Het niet-doorgaan van de markt en marktkooplieden heeft naar schatting ongeveer een schade van een halve ton aan gederfde inkomsten, gemaakte kosten en schoonmaakkosten tot gevolg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.