+ Meer informatie

Kabinet verliest meerderheid D'66 blijkt grote winnaar

2 minuten leestijd

DEN HAAG — D'66 is als grootste winnaar van de afgelopen Kamerverkiezingen uit de bus gekomen. Haar fractie in de Tweede Kamer is meer dan verdubbeld, van 8 naar 17 zetels. De PvdA heeft negen zetels verloren terwijl het CDA met een verlies van één zetel de socialisten toch als grootste partij heeft geklopt. SGP en GPV hebben zich vrij goed kunnen handhaven met respectievelijk drie en een zetels. Als nieuwe protestants-christelijke partij doet de RPF met twee man haar intrede in het parlement.

De nu demissionaire minister-president Van Agt heeft gelijk gekregen met zijn voorspelling dat het CDA de grootste fractie zou worden. Zij telt nu 48 zetels, vier zetels meer dan de PvdA, die van 53 naar 44 zetels is gekelderd. Daar -tegenover staat echter dat CPN één,en PSP twee zetels hebben gewonnen.

Meerderheid
De regeringsmeerderheid van CDA en VVD is verloren gegaan omdat beide partijen uitkomen op een totaal van 74 zetels. Het nieuwe kabinet zal zeker van andere samenstelling en politieke kleur zijn dan in de afgelopen vier jaar het geval is geweest.

D'66 verkeerde gisteravond in een overwinningsroes en haar leider Terlouw heeft al direct verklaard dat aan een kabinet met CDA en VVD en zijn partij, niet valt te denken. Een progressief kabinet wil D'66 ook niet, maar zij wil wel met PvdA en CDA regeringsverantwoordelijkheid aanvaarden.

Wat in Rotterdam, waar de socialisten bijeen waren, een echt „rood" feest had moeten worden ging uit als een nachtkaars. Den Uyl ging evenals de andere fractieleiders naar de NOS-studio in Hilversum om daar zijn zegje te doen, waarbij het woord overwinning moest plaats maken voor „verloren".

Vandaag vergaderen nagenoeg alle fracties om zich te beraden over het advies dat de leiders aan koningin Beatrix moeten uitbrengen. Aapgenomen mag worden dat de vorstin vrijdag de fractieleiders zal ontvangen, nadat zij vandaag andere adviseurs heeft geraadpleegd, zoals de vice-voorzitter van de Raad van State en de beide Kamervoorzitters. Zowel de Vice-president van de Raad van State, mr. W. Scholten als Kamervoorzitter Dolman zijn nieuwe figuren in de kring van haar naaste adviseurs.

Formatie
Het is vrijwel zeker dat de kabinetsformatie lange tijd in beslag zal nemen vanwege de opstelling van de partijen voor de verkiezingen en hun uitspraken over een toekomstig regeringsprogram. Breekpunten kunnen daarin zijn het te voeren financieel en sociaal-economisch beleid, het energiebeleid en de plaatsing van kruisraketten op Nederlandse bodem.

In politieke kringen in Den-Haag is men beslist niet optimistisch over de vorming van een nieuw kabinet. Zo zei minister De Koning vannacht dat hij een langdurige formatieperiode verwacht, waarin veel wijsheid en staatsmanskunst nodig zal zijn om tot een homogeen kabinet te komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.