+ Meer informatie

Nederland wil impasse rond EMU doorbreken

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De Nederlandse regering heeft een compromisvoorstel gelanceerd om te proberen de tegenstellingen binnen de EG over de Europese Monetaire Unie (EMU) te overbruggen. Dit heeft een Nederlandse diplomaat in Brussel gisteren gezegd.

Hij wilde mets kwijt over de inhoud van het voorstel. Maar volgens diplomaten in Brussel die door een Brits persbureau werden geciteerd, suggereert Nederland de tweede fase van de EMU op 1 januari 1994 te laten ingaan. Dat is een jaar later dan de Europese Commissie tot nu toe voorstelt.

Het compromis zou voortborduren op de ideeën die de Nederlandse minister van financiën. Kok, vorige maand in Rome voorlegde aan zijn elf collega-ministers. Door onderlinge verdeeldheid slaagden die er toen niet in een datum te "prikken" voor de verwezenlijking van de EMU. Vooral de voorzitter van de Europese Commissie, Delors. ervoer dat als een grote teleurstelling.

De tweede fase (de eerste is op 1 juli ingegaan) draait om de oprichting van een Europese centrale bank ("Eurofed") en de invoering van een gemeenschappelijke munt. De twaalf EG-landen bleken in Rome grofweg in twee kampen verdeeld over het tempo waarmee deze doelen moeten worden bereikt.

Aan de ene kant steunen België. Frankrijk en Italië Delors" streefdatum van 1 januari 1993. De andere groep bestaat uit met name de Bondsrepubliek, Groot-Brittannië en, ook Nederland, die het belangrijker vinden dat de twaalf hun economische politiek zo veel mogelijk op elkaar afstemmen dan dat er alleen een datum wordt bepaald.

Volgens Reuter zou de "'groep-Delors"" niet echt blij zijn met het Nederiandse compromis, maar heeft dat het voordeel dat de tweede groep wordt vastgelegd op een streefdatumDe woordvoerder van EG-commissaris Henning Cristopbersen (Economische en Financiële Zaken) reageerde echter weinig enthousiast op het loslaten van de datum van 1 januari 1993.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.