+ Meer informatie

Spanning rond de vrouw in het ambt in Zweedse Kerk

1 minuut leestijd

STOCKHOLM — Predikanten in de (Lutherse) kerk van Zweden die tegenstander zijn van de vrouw in het ambt, zullen in de toekomst verplicht worden met vrouwelijke collega's samen te werken.

De zogenaamde „gewetensclausule" die aan tegenstanders van vrouwelijke predikanten het recht geeft te weigeren met deze vrouwen samen te werken, zal uit de wet geschrapt worden.

Als de betreffende mannelijke predikant toch weigert met zijn vrouwelijke collega samen te werken, zullen er disciplinaire maatregelen tegen hem genomen worden.

Deze regels maken onderdeel uit van een rapport met aanbevelingen dat door een speciaal hiervoor aangestelde commissie is uitgebracht aan de Zweedse regering. Het rapport zal eerst besproken worden in de eerstvolgende synode van de Zweedse staatskerk in 1982 en zal daarna aan het Zweedse parlement worden voorgelegd.

Als het parlement het rapport aanvaardt zullen deze regels in de Zweedse wetgeving worden vastgelegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.