+ Meer informatie

Oliegeul Noordzee mag dieper gemaakt

Akkoord tussen Rijk en Rotterdam

1 minuut leestijd

DEN HAAG/ROTTERDAM — De gemeente Rotterdam heeft van het kabinet toestemming gekregen om de oliegeul in de Noordzee naar de Rotterdaniise havens uit te diepen van 68 tot 72 voet. Vice-minister-president Wiegel heeft dat vrijdagmiddag na het kabinetsberaad meegedeeld.

Hoe de financiële constructie rond dit project van 130 miljoen gulden in elkaar steekt zei de minister er niet bij. De Rotterdamse havenwethouder drs. Y. Riezenkamp reageerde vrijdagmiddag verbaasd op de uitspraak van Wiegel. „Wij weten hier in Rotterdam van niets. Maar als het waar is leid ik daaruit af, dat het kabinet tegemoet is gekomen aan onze financiële eisen".

Donderdag zei ministér Tuijnman op een persconferentie in Kijkduin ook al dat er overeenstemming was bereikt met Rotterdam over de belangrijke zaak van de oliegeul.

Riezenkamp meent hieruit te mogen opmaken dat de regering in ieder geval akkoord is gegaan met de door de Maasstad gewenste 50-50 constructie. Dit houdt in, dat Rotterdam en het Rijk eventuele nadelige financiële gevolgen samen zullen dragen. Rotterdam vecht al jaren voor de uitdieping van de vaarroute naar de oliehavens tot 72 voet. Wanneer die uitdieping eenmaal een feit is, kan Rotterdam bereikt worden door volbeladen mammoettankers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.