+ Meer informatie

Hirsch Ballin vraagt collega over abortus

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Minister Hirsch Ballin van justitie heeft zijn collega in Duitsland gevraagd of de Duitse douane wel eens Duitse vrouwen na een bezoek aan Nederland verplicht tot een gynaecologisch onderzoek. Volgens het weekblad Der Spiegel worden vrouwen gedwongen tot een medisch onderzoek als het vermoeden bestaat dat zij in ons land een abortuskliniek hebben bezocht.

De fracties van PvdA en Groen Links hebben gisteren in de Kamer vragen gesteld over deze kwestie. Deze fracties verlangen van minister Hirsch Ballin dat hij de garantie geeft dat de Nederlandse douane en het openbaar ministerie geen bemoeienis hebben met de handelswijze van de Duitse grenswachten.

Zowel de PvdA als Groen Links heeft de regering erop gewezen dat een inwendig .onderzoek bij vrouwen die opgeven dat zij om medische redenen een bezoek aan Nederland hebben gebracht, strijdt met het vrij verkeer van personen en het recht op lichamelijke integriteit, zoals dat is neergelegd in de Europese verdragen.

Minister Hirsch Ballin heeft het vermoeden dat de berichtgeving in het Duitse weekblad wat overtrokken is. De Duitse autoriteiten hebben hem verzekerd dat het gaat om in totaal vier vrouwen. Daarvan zou een zelf om een medisch onderzoek hebben gevraagd. Een andere vrouw is onderzocht op verdenking van het bezit van drugs.

Het laten verrichten van abortus provocatus is in Duitsland verboden. Daarom komen jaarlijks vele duizenden Duitse vrouwen naar Nederland om hier kunstmatig een einde te laten maken aan hun zwangerschap.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.