+ Meer informatie

EG-begroting moet met 11 pet. omhoog

Landbouwkosten lopen hoog op

1 minuut leestijd

BRUSSEL (ANP) - De Europese begroting zal volgend jaar met 11,3 procent moeten stijgen. Dat heeft de EG-commissaris voor de begroting. Peter Schmidhuber, gisteren in Brussel bekendgemaakt.

Volgens Schmidhuber zullen de feitelijke uitgaven van de Gemeenschap daarmee op 62 miljard ecu (een kleine 145 miljard gulden) komen. Vorig jaar steeg de EG-begroting met 19 procent.

De stijging van de uitgaven komt volgend jaar voor het overgrote deel op rekening van de oplopende landbouwkosten en de verdubbeling van de uitgaven van de zogeheten structuurfondsen (het Europese regionale en het sociale fonds). Ook haar internationale verplichtingen kosten de EG meer geld. Voor meer personeel of voor de vernieuwing van het EGhoofdkwartier (het Berlaymont-gebouw in Brussel) is geen geld. ecu ligt. Aan de landbouw is de Gemeenschap volgend jaar 53,2 procent van haar totale uitgaven kwijt.

Voor de Europese structuurfondsen zal de Gemeenschap volgend jaar 18 miljard ecu (bijna 42 miljard gulden) uit moeten trekken. Dat betekent een stijging met 21 procent vergeleken met dit jaar. Via die structuurfondsen moeten de economie├źn van de 'zwakkere' EG-landen op het niveau van de 'sterkere' gebracht worden.

Golfcrisis

Voor het buitenlands beleid van de Gemeenschap zal volgend jaar 2,9 miljard ecu (6,75 miljard gulden) nodig zijn. Ongeveer een derde van dat bedrag is bestemd voor de samenwerking met en de hulp aan de lahden in Midden- en Oost-Europa.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.