+ Meer informatie

Politie Utrecht op bres voor allochtonen

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - Afwijzende reacties van buurtbewoners op de komst van allochtonen in de wijk zijn onaanvaardbaar. De waarnemend korpschef van de Utrechtse gemeentepolitie, mr. P. Vogelzang, heeft dit vandaag gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak.

Vogelzang reageerde daarmee op felle protesten die het afgelopen jaar in enkele Utrechtse buurten te horen waren tegen de vestiging van een „overmaat" aan allochtonen. „Als samenleving kunnen en mogen wij dit soort afwijzende reacties niet accepteren", zei de waarnemend korpschef, die de honneurs waarnam voor hoofdcommissaris Wiarda.

„Werken aan gelijkheid" en „werken aan acceptatie van elkaar" zijn volgens Vogelzang „kerntaken" van het Utrechtse politiekorps. „Zowel intern als extern zullen wij passend moeten reageren", vervolgde hij. „Dit betekent vooral dat wij nog harder moeten werken aan het binnenhalen en binnenhouden van nieuwe allochtone collega's, maar evenzeer moeten werken aan het vergroten van kennis en bewustwording in de huidige organisatie".

De politie in Utrecht kreeg in 1990 iets minder aangiften te verwerken dan in het jaar daarvoor. Er werden minder gevallen van fietsen- en bromfietsendiefstal, woninginbraken en zakkenrollerij aangegeven. Ook het aantal aangiften van geweldsmisdrijven daalde.

Daar stond een stijging van het aantal inbraken in auto's tegenover. Ook baarde „het bedreigende karakter van enkele jeugdgroepen" de Utrechtse politie de nodige zorg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.