+ Meer informatie

PvdA verdeeld over extra wao-partijraad

Kamerlid zinspeelt op vertrek Sint

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Tussen de PvdA-gewesten bestaat verdeeldheid over de noodzaak van een extra partijraad op 24 augustus aanstaande. Het spant erom of er voldoende partij raadsleden bereid zijn een verzoek te ondertekenen om een extra partijraadsvergadering „af te dwingen".

Of het nodig zal zijn dat er een extra partijraad afgedwongen wordt, zal vanavond blijken. Het partijbestuur bespreekt dan een verzoek van het gewest Noord-HolIand-zuid om een extra partijraad te houden over de wao-plannen van het kabinet. Het is overigens nog niet zeker dat er een beslissing wordt genomen. Wellicht wacht het partijbestuur tot het moment dat vice-premier Kok terug is gekeerd van vakantie. De politiek leider van de PvdA is tot zaterdag weg.

Als het partijbestuur de wens van Noord-Holland-zuid naast zich neerlegt dan komen de partijraadsleden in actie die een partijraad willen afdwingen. Dat kan als 45 van de 120 partijraadsleden een verzoek tot het houden van een extra partijraad willen ondersteunen. De initiatiefnemers. Nagel uit Noord-Holland-zuid en Bliek uit Zeeland, lieten gisteren weten dat ze het aantal van 45 halen.

Maar er is gisteren ook een tegenbeweging op gang gekomen. Acht grote gewesten van de partij hebben zich gisteren in een verklaring verzet tegen een ingelaste partijraad op 24 augustus. Dat zijn de gewesten Amsterdam, Noord-Brabant-west. Gelderland, Groningen, Utrecht, ZuidHolland, Limburg en Den Haag.

Deze gewesten willen dat er eerst een grondige discussie plaatsvindt over de wao. Kamerleden en bewindslieden moeten in het land op regionale bijeenkomsten tekst en uitleg geven over de voornemens. Vervolgens kan de partij zich dan uitspreken over de plannen op de reeds geplande partijraad van 28 september aanstaande. Volgens de voorzitter van het gewest Amsterdam, Koole, hebben deze acht gewesten 80 van de 120 zetels in de partijraad.

Het PvdA-kamerlid Middel zegt in een persoonlijk interview met het opinieblad HP/De Tijd van deze week dat het optreden van het partijbestuur gekenmerkt wordt door „angst en verkramptheid". Tussen de regels is op te maken dat het kamerlid het terugtreden van partijvoorzitter Sint wil. Maar desgevraagd liet hij weten daar niet op uit te zijn.

In het interview zegt Middel: „We zouden op dit moment best een type als André van der Louw kunnen gebruiken. Die kon het in de jaren zeventig als partijvoorzitter allemaal heel goed uitdragen en verkopen en tegelijkertijd wist hij de boel bij elkaar te houden".

Volgens Middel heeft Kok het te zwaar. De combinatie van vice-premier, politiek leider en minister van financiën is een „te zware last". Naar het oordeel van het kamerlid zou Kok al geholpen zijn als het partijbestuur een helpende hand zou uitsteken. „Dat gebeurt nu helemaal niet", aldus Middel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.