+ Meer informatie

Restauratie schilderij wordt weer onderzocht

B en W Amsterdam doen voorstel aan raad

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk moet een vervolgonderzoek uitvoeren naar de restauratie van het schilderij "Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III" van de Amerikaanse kunstenaar Barnett Newman. Dat schrijft het college van B en W van Amsterdam in een raadsvoordracht die gisteren is bekendgemaakt. Het voorstel van het college wordt op 1 april behandeld in de raad.

Reden van het vervolgonderzoek is dat het onderzoeksrapport van het gerechtelijk laboratorium dat eind november verscheen, nog een aantal vragen onbeantwoord laat. Uit dat onderzoek bleek dat de Amerikaanse restaurateur Daniel Goldreyer het schilderij had overschilderd met een verfsoort op alkyde-basis, die zeer moeilijk verwijderbaar is.

Het laboratorium had al laten weten dat het zich niet competent voelt om de vraag over de duurzaamheid van het slotvernis en de rode „bovenlaag" te beantwoorden. Inmiddels heeft de directeur van het Stedelijk Museum in overleg met deskundigen van het gerechtelijk laboratorium en de hoofdconservator en de hoofdrestaurateur van het museum besloten van welke delen van het schilderij opnieuw verfmonsters moeten worden genomen.

De restauratie van het schilderij, dat in 1986 werd vernield, kwam vrijwel direct na terugkeer van het werk in het Stedelijk Museum, in opspraak. Restaurateur Goldreyer zou het doek niet gerestaureerd hebben, maar simpelweg hebben overschilderd. Dat laatste werd in het al genoemde rapport van het Gerechtelijk Laboratorium onderschreven.

Risico

Het college stelt dat verder uitstel van de gang van zaken rond de restauratie niet gewenst is. Hoewel B en W erkennen dat raadsbehandeling een zeker risico inhoudt voor de vier gemeentelijke medewerkers die Goldreyer in januari dagvaardde, menen zij toch dat uitstel van een openbare behandeling „niet aanvaardbaar" is.

„De consequentie, dat een openbaar raadsdebat mogelijk eerst jaren ha heden zou kunnen plaatsvinden omdat juridische procedures zo lang kunnen duren, achten wij niet aanvaardbaar", aldus de raadsvoordracht van het college. Goldreyer heeft onder andere van gemeentelijke medewerkers een schadevergoeding geëist van in totaal 125 miljoen dollar. Dat de uitkomst van het raadsdebat een effect kan hebben op het proces, moet „derhalve worden aanvaard", schrijven B en W.

Status

Wat de status van het gerestaureerde schilderij op dit ogenblik is, is volgens het college nog niet „volledig zeker". Directeur W. Beeren van het Stedelijk Museum, huldigt het standpunt dat het doek met de geschiedenis van vernietiging en herstel zijn plaats in de collectie van het museum moet behouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.