+ Meer informatie

Afghaanse strijd bereidt zich uit

Kandahar in handen van verzet

2 minuten leestijd

NIEUW DELHI — In een groot deel van Afghanistan wordt felle strijd gevoerd tussen Mohammedaanse vrijheidsstrijders en Sovjet- en regeringstroepen, terwijl de op één na grootste stad, Kandahar, sinds enige weleen volledig in handen van het verzet is, zo is zaterdag in verscheidene berichten vanuit Afghanistan gemeld.

Afghanistan is niet toegankelijk voor Westerse verslaggevers en de berichten konden niet door onafhankelijke zegslieden worden bevestigd. Met de komst van het voorjaar is de strijd in 23 van de 29 provincies die het land telt, in alle hevigheid uitgebroken, aldus een zegsman uit Kaboel. De strijd zou het hevig.st woeden in Kandahar, en de op twee na grootste stad, Herat, alsmede verder in de provincies Logar, Ghazni en Parwan, ten zuiden en noorden van Kaboel.

Een westerse diplomatieke zegsman in Nieuw Delhi bevestigde dat Kandahar, een stad van ruim 200.000 inwoners, sinds verscheidene weken wordt geregeerd door de vrijheidsstrijders. In de straten van de stad zouden verscheidene blazen. pantserwagens zijn opge

De vrijheidsstrijders proberen Kaboel van twee kanten te omsingelen, vanuit Shewaki, een dorp 25 kilometer ten zuid-oosten van Kaboel, aldus de zegsman uit de Afghaanse hoofdstad. De provincie Logar, die zich in Zuidoo.stelijke richting van de hoofdstad uitstrekt tot aan de Pakistaanse grens, zou bijna geheel in handen van de vrijheidsstrijders zijn.

Desertie in tank

Een luitenant van het Afghaanse leger, Nazar Mohammed, is er zaterdag m geslaagd om in een T-54 tank van Russische makelij de Pakistaanse grens te bereiken en heeft politiek asiel in Pakistan gevraagd, zo heeft een zegsman met goede contacten bij het Pakistaanse ministerie van defensie zaterdag bekend gemaakt.

De zegsman, die om anonimiteit verzocht, verklaarde dat de Afghaanse officier de tank tot stilstand had gebracht bij een Pakistaanse controlepost te Chaman, in de provincie Baluchistan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.