+ Meer informatie

Politieteam wil ruggegraat Turkse drugsbende breken

2 minuten leestijd

UTRECHT - Een landelijk verdovende-middelenteam, dat sinds een jaar opereert, krijgt tot volgend jaar april de tijd om de ruggegraat van een Turkse drugsorganisatie te breken. Hierover is in een zaal van het kerkgebouvf van de gereformeerde gemeente in Utrecht overeenstemming bereikt tussen een groot aantal politiekorpsen en de koninklijke marechaussee.

De internationaal vertakte Turkse familieorganisatie heeft haar bases in koffie- en theehuizen in de grote steden. Heroïne smokkelt zij vooral in vrachtauto's via de Balkanroute naar ons land.

Hoogste regionen

In het diepste geheim trof de politie vorig jaar zomer voorbereidingen om deze Turkse misdaadorganisatie aan te pakken. Vandaag precies een jaar geleden ging het landelijk verdovende-middelenteam van start. Sindsdien hebben de nationaal en internationaal onderzoekende rechercheurs de drugsbende gevoelige slagen toegebracht.

In binnen- en buitenland zijn honderden kilo's heroïne onderschept. Het team sloeg toe in de hoogste regionen van de drugsorganisatie. In Duitsland, Zweden, Denemarken, Italië en Frankrijk zijn arrestaties verricht. De jongste treffer in een reeks opzienbarende successen van het rechercheteam dateert van twee weken geleden. In Zaandam nam de politie 95 kilo heroïne in beslag die afkomstig was uit Turkije. De drugs werden op een afgelegen parkeerplaats ontdekt in twee Turkse vrachtauto's.

 Het met wortel en tak uitroeien van de Turkse bende kreeg vorig jaar voorrang ,boven de aanpak van drie misdaadsyndicaten die in Nederland opereren. Tot deze mafia-achtige groeperingen worden een Nederlandse soft-drugsbende, een Latijnsamerikaanse cocaïneorganisatie en een Chinese heroïne- en afpersingsbende gerekend.

Over haar toekomst verkeerde het landelijk verdovende-middelenteam lange tijd in onzekerheid. Een aantal politiekorpsen was niet langer bereid rechercheurs af te staan voor het onderzoek. De gemeentepolitie in Den Haag was niet langer bereid haar medewerking te geven, omdat met de bestrijding van de drugsorganisatie geen Haagse belangen zouden zijn gemoeid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.