+ Meer informatie

Omvang gevechten blijft onduidelijk

Angolese actie in Zaire

2 minuten leestijd

KINSHASA — Acht Amerikaanse Methodistische missionarissen worden onder huisarrest gehouden door huurlingen uit Angola die de stad Kapanga in Zuidoost Zaïre bezetten, maar het lijkt niet waarschijnlgk dat zij of andere inwoners zich in levensgevaar bevinden, zo is vrijdag door de woordvoerder van de Amerikaanse ambassade hier bekend gemaakt.

„De radio's van de missionarissen zijn in beslag genomen en we weten op dit moment nog niet of de huisarresten alleen op hen van toepassing zijn of dat alle andere mensen in de stad zich in dezelfde situatie bevjnden," aldus de woordvoerder, Vince Hovanec. Af. m Stad van Zaïre ligt en dat de verbindingen uiterst slecht zijn. „Het dichtstbijzijnde Amerikaanse consulaat bevindt zich in Loemoembashi (vroeger Elisabethville) en we proberen meer informatie los te krijgen," zei Hovanec. De namen van de missionarissen konden niet onmiddellijk worden verstrekt. troepen uit een paar duizend man bestaan. Ze wilden niet zeggen of er ook Cubaanse manschappen bij zijn, die de communistische regering van president Agostinho Neto in Angola aan de macht hebben geholpen. voor de Bevrijding van Angola - het FNLA, dat onder leiding staat van Holden Roberto, een zwager van president Moboetoe.

Moboetoe heeft de beschuldigingen van Angola op 1 maart weerlegd. Hij zei dat zijn regering het FNLA al lang niet meer steunt en dat hij de goede betrekkingen tussen zijn land en Angola niet in de waagschaal wil leggen. Intussen is door een katholiek informatiebureau in Zaïre een bericht naar Brussel gestuurd waarin staat dat alle missionarissen, van alle kerkgenootschappen die in Zuidoost Zaïre werkzaam zijn, het goed maken en geen gevaar lopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.