+ Meer informatie

Mitterrand eerste socialistische president van vijfde republiek

1 minuut leestijd

PARUS — Francois Mitterrand is zondag de eerste socialistische president geworden van de 5e republiek. De 64-jarige socialist kreeg 52 procent van de stemmen, vier pet meer dan zijn rivaal, president Valery Giscard d'Estaing.

Hiermee is links voor de eerste maal in Frankrijk aan de macht gekomen sinds bijna 23 jaar geleden generaal Charles de GauUe de vijfde republiek stichtte. Mitterrand is nu geslaagd daar waar hij tweemaal eerder faalde. Bij de presidentsverkiezingen van 1965 verloor hij van De GauUe zelf, en in 1974 moest hij het onderspit delven tegen Valery Giscard d'Estaing, al scheelde het toen slechts 423.000 stemmen.

Mitterrand heeft zijn politieke programma uiteengezet in een zogenaamd „manifest", dat in januari door een speciaal socialistisch partijcongres werd goedgekeurd. Het manifest schetst het regeringsprogramma dat na de parlementsverkiezingen, die waarschijnlijk in juli zullen worden gehouden, uitgevoerd moet worden, althans als de kiezers de linkse meerderheid van de presidentsvericiezingen dan bevestigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.