+ Meer informatie

Engeland betaalt ^martegeld

ASIEL GEWEIGERD

1 minuut leestijd

STRAATSBURG — De Britse regering heeft bij wijze van minnelijke schikking besloten een bedrag van 37.500 pond sterling smartegeld uit te keren aan de weduwe van een Marokkaanse luchtmachtofficier. Deze had op Gibraltar asiel gevraagd na te hebben deelgenomen aan een moordaanslag op Koning Hassan. Hij werd echter door de Britse autoriteiten uitgeleverd en in Marokko terecht gesteld.

De officier, It.-kolonel Mohammed Amekrane, week. naar Gibraltar uit na de mislukte poging om op 16 augustus 1972 het vliegtuig waarmee koning Hassan reisde neer te schieten. Hij werd de dag daarna echter op transport gesteld, door een militair tribunaal berecht en op 13 januari in Kenitra geëxecuteerd. Amekrane's in Duitsland geboren weduwe, Malika, spande vorig jaar een proces aan bij het Europese hof voor de rechten van de mens.

De Britse regering heeft thans bekend gemaakt dat besloten is mevrouw Amekrane en haar twee kinderen smartegeld uit te keren „zonder dat daarmee wordt toegegeven dat Groot Brittannië de conventie heeft geschonden". In ruil voor het smartegeld ziet mevrouw Amekrane af van verdere juridische stappen. Het hof in Straatsburg had zich vorig jaar oktober competent verklaard en had de Britse regering verzocht het besluit tot uitlevering van de Marokkaanse vlieger te motiveren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.