+ Meer informatie

, Geen corruptie bij vreemdelingendiensf

Recherche: Beschuldigingen ongegrond

4 minuten leestijd

AMSTERDAM — Er zijn ieen aanwijzingen dat de Amsterdamse hoofdagent

Eindexamens gestart

Voor leerlingen van het lager beoepsonderwijs en het algemeen voort;ezet onderwijs zijn gisteren, 1 mei, de tindexamens begonnen. Bij het LBO rerd met Engels gestart, de Mavo-, Halo- en V>VO-leerlingen begonnen met ilederlands (opstel)

Wat Havo betreft bracht de A-opIracht (een opstel schrijven aan de land van citaten) eerst wat schrilc tereeg maar bij nader inzien bleek het inderwerp — „Kinderen, ja of nee" — och een mooie uitdaging om een thisch getinte beschouwing op papier e zetten. Volgens een door ons benalerde leraar aan een reformatorische cholengemeenschap was er in elk geal een flink aantal leerlingen dat deze pdracht koos. Leerlingen die de B-opracht kozen, hoefden evenmin met de landen in het haar te zitten: met de geeven keuze-titels kon vrijwel iedereen it de voeten. Natuurlijk was er driftig op de actuaiteit ingespeeld: wie daar behoefte aan ad, kon een verhandeling schrijven ver „Gif in de grond", „Bakkies" of Kraken". En een nog wat diepgaander nderwerp: „Geloven in de kerk (?)" Voor Atheneum gold hetzelfde als oor Havo: onderwerpen waar beslist ^el wat van te maken viel, zij het dat ok hier de samenstellers de fout haden begaan een aantal erg voorspelbare itels op te geven. (Uitgeslapen leerlinen hadden bij wijze van spreken van te oren een opstel over kraken of gif in de rond kunnen schrijven). De Mavo-reacties waren wat minder nthousiast: zowel van leerlingen- als srarenzijde toonde men zich niet beaald tevreden met de opgaven. H. zijn positie bij de lioofdstedelijl^e vreemdelingendienst heeft misbruikt door steekpenningen te accepteren van „een zigeunerleider". Ook de beschuldiging, dat hij deze zigeunerleider tegen betaling zou hebben ingeschakeld om illegale zigeuners het land uit te zetten, is van elke grond ontbloot.

Dat is de conclusie van de Rijksrecherche, die de afgelopen maanden, overigens op diens eigen verzoek, een onderzoek heeft ingesteld naar de handel en wandel van hoofdagent H.

De beschuldigingen aan het adres van de hoofdagent waren afkomstig van de 44-jarige zigeunerleider D. S., die in december 1980 in België verbleef en door de rijkswacht werd gehoord. Hij verklaarde bij die gelegenheid dat hij ooit 2.000 gulden aan de hoofdagent had betaald. Dat zou gebeurd zijn via de zigeunerleider J. H., die zich pleegt op te werpen als belangenbehartiger van zijn lotgenoten.

In zigeunerkringen deed dan ook het gerucht de ronde dat H. in samenwerking met de hoofdagent verblijfsvergunningen „versierde". Ook zou hij regelmatig zigeuners, die bij de vreemdelingendienst in bewaring waren gesteld, via de hoofdagent hebben „vrijgekocht".

Keihard

De beschuldigingen werden bevestigd door Koko Petaio en de secretaris van de stichting ROM, Paul van Eeuwijk. De laatste heeft zelfs verklaard over keiharde bewijzen te beschikken dat de hoofdagent corrupt zou zijn. Een Amsterdamse welzijnswerker had volgens Van Eeuwijk met eigen ogen gezien, dat zigeunerleider H. in een café een bedrag van 3.000 gulden aan de hoofdagent overhandigde. Volgens de rijksrecherche is echter uit niets gebleken dat de hoofdagent ooit geld uit de zigeunerwereld heeft geaccepteerd. De zigeuner die de oorspronkelijke beschuldigingen had geuit, heeft zijn verklaring bij een tweede verhoor volledig herroepen. De bewuste welzijnswerker bevestigde weliswaar dat hij zigeuner H. geld had zien betalen aan „een blanke". Hij ontkende echter dat dit hoofdagent H. zou zijn geweest.

Wel is komen vast te staan, aldus het rapport van de rijksrecherche, dat zowel Petaio als de zigeunerleiders H. en S. zich in geld en goederen door hun volgelingen hebben laten betalen voor „verleende diensten". De bedragen varieerden van enkele honderden tot enkele duizenden guldens.' De bedragen gelden als „bemiddelingskosten", die aan de leider worden betaald in ruil voor het voordragen van een bepaalde zaak bij de Nederlandse autoriteiten. Bij de justitie wordt nog eens bekeken of tegen H. een vooronderzoek moet worden gestart wegens oplichting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.