+ Meer informatie

Kabeljauwvisser 8 dagen per maand vast

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse kabeljauwvissers moeten met ingang van februari per maand acht dagen aan de wal blijven. Dat heeft het ministerie van visserij gisteren bekendgemaakt.

Met de regeling geeft minister Bukman uitvoering aan een besluit van de Europese visserijministers. Die oordeelden in december 1990 dat de vangst op kabeljauw en schelvis moet worden beperkt om de beide vissoorten te beschermen.

In totaal moeten de Nederlandse rondvisvissers vanaf hu jaarlijks 193 dagen aan wal blijven. Vissers mogen zelf weten wanneer ze aan wal blijven. Ze moeten het wel melden bij de Algemene Inspectiedienst (AID). Doen ze dat niet, dan gelden de laatste acht dagen van een maand als stilligperiode.

De regeling geldt voor rondvisvissers die tussen 1 januari 1989 en 30 juni 1990 meer dan 100 ton kabeljauw hebben aangevoerd en die voor hun inkomen voor ten minste 40 procent afhankelijk zijn van de kabeljauwvisserij.

De Europese Commissie kan een lidstaat ontheffing van de maatregel toestaan als blijkt dat het toegestane vangstquotum niet wordt volgevist. Bukman toont zich bereid vóór 1 april in Brussel te pleiten voor een alternatieve maatregel als de sector dat wenst.

Het Produktschap voor Vis en Visprodukten toont zich in principe geen tegenstander van de stilligregeling. „De beperking van de visserij-inzet is gemakkelijker te controleren dan de aanlandingen", zegt voorzitter D. Langstraat.

Voor kleinere schepen kan het echter wel problemen met zich meebrengen, aldus Langstraat. „Kleinere schepen worden in stormperiodes toch al vaker gedwongen aan de wal te blijven. Nu worden ze nog meer beperkt in hun bedrijfsvoering".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.