+ Meer informatie

Botha gaat Afrikaanse zaken in VS bespreken

Namibië centraal bij overleg Haig

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken Roelof Botha zal volgende maand naar de Verenigde Staten gaan voor een serie besprekingen met zijn Amerikaanse ambtgenoot, Alexander Haig, over het Amerikaanse beleid ten aanzien van Zuidelijk Afrika. Botha arriveert op 14 mei in Washington, zo is daar maandag officieel meegedeeld.

Bij het overleg staat de toekomst van Namibië centraal. De Verenigde Staten verdedigen het standpunt dat er langs de weg van onderhandelingen onafhankelijkheid voor Namibië moet komen. Zuid-Afrika weigert het bestuur over dit gebied, het voormalige Zuidwest-Afrika, af te staan. Het gebruikt daarbij het motief dat een onafhankelijk Namibië in de greep van marxistische groeperingen zal komen.

Chester Crocker, door president Reagan aangesteld om het Afrika-beleid van het State Department te leiden, heeft maandag in de Amerikaanse senaat verslag gedaan van zijn recente bezoek aan een aantal Afrikaanse landen. Crocker noemde deze reis succesrijk omdat zij de onderhandelingen over onafhankelijkheid voor Namibië weer op gang had gebracht.

De Afrikaanse leden van de Verenigde Naties hebben maandag het Westen ervan beticht de onafhankelijkheid van Namibië tegen te houden. Zij zullen nu naar de veiligheidsraad gaan met voorstellen voor sancties tegen ZuidAfrika en aandringen op een spoedige stemming.

De Verenigde Staten, Engeland, Canada, Frankrijk en West-Duitsland trachten de Afrikaanse landen te overreden de onderhandelingen over de kwestie-Namibië meer tijd te gunnen en hun eisen voor verplichte sancties tegen Zuid-Afrika nog even in portefeuille te houden.

Otunnu: „Stemmen"
De voorzitter van de groep Afrikaanse landen, Olara Otunnu van Oeganda, verklaarde maandag echter op een persconferentie dat dinsdag of woensdag een vijftal ontwerp-resoluties op tafel komt en dat de Afrikanen erop zullen staan dat ze in de veiligheidsraad in stemming worden gebracht:'

Als de voorstellen door veto's getorpedeerd worden, hetgeen hij verwacht, zullen de Afrikaanse landen hun eerder geuite dreigement uitvoeren en de zaak in een spoedbijeenkomst van de algemene vergadering brengen, waar geen recht van veto bestaat, aldus Otunnu.

Westerse diplomaten zeiden dat zij, in weerwil van het dreigement, de hoop nog niet hebben opgegeven dat een krachtmeting met het Afrikaanse blok uit de weg gegaan kan worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.