+ Meer informatie

Koppeling onder zware druk

Lubbers: Kritische grens heel dicht genaderd

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Volgens minister-president Lubbers is de kritische grens waarbij de koppeling tussen lonen en uitkeringen niet meer gehandhaafd kan worden, „heel dicht genaderd". Lubbers zei dit gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

De sociaal-economische ontwikkeling is volgens Lubbers zodanig, dat we wat betreft de koppeling „heel dicht bij de moeilijke zone" zijn gekomen. De krachtige groei van het aantal arbeidsongeschikten is een van de factoren die de koppeling onder druk zetten. Daarnaast stijgen de lonen in de marktsector meer dan de stijging met 3 procent waarvan het regeerakkoord uitgaat.

De stijging van de lonen is in 1990 al 0,5 tot 0,75 procent hoger uitgevallen dan het kabinet graag had gezien, maar voor 1991 dreigen de lonen met een vol procentpunt teveel te stijgen, aldus Lubbers. „Deze factoren leiden er sowieso al toe dat we dicht bij de kritische grens zitten".

Volgens het regeerakkoord speelt de budgettaire factor niet mee in de beoordeling van de koppeling. Het regeerakkoord kent maar twee ontbindende voorwaarden: te veel mensen die een beroep op de uitkeringen doen en een te hoge stijging van de lonen in de marktsector.

Zwart-wit

Het kabinet heeft in de ministerraad besproken of de financiële toestand van de overheid een factor moet zijn die meespeelt bij het al of niet verbreken van de koppeling. Daarmee zou een derde ontbindingsgrond met betrekking tot de koppeling aan het regeerakkoord worden toegevoegd.

Lubbers zei gisteren dat het kabinet nog geen besluit heeft genomen over deze zaak. Wel gaf hij toe dat een derde ontbindingsvoorwaarde een inbreuk op het regeerakkoord zou betekenen. Volgens hem zouden er bij het opmaken van de tussenbalans in januari wel eens beslissingen genomen kunnen worden die strijden met de letter van het regeerakkoord.

Lubbers waarschuwde voor een soort zwart-wit-denken. Het is volgens hem niet zo dat, als het kabinet besluit geen derde ontbindende voorwaarde in te voeren, de koppeling altijd buiten schot blijft. En het is evenmin zo dat, mocht het kabinet van die derde voorwaarde afzien, de koppeling er altijd blijft. De situatie is hoe dan ook nu al zo, dat de materiële discussie over de koppeling aan de gang is. „Politiek is die derde voorwaarde een zeer pricipieel verschil, materieel zou het wel eens om des keizers baard kunnen gaan", aldus de premier.

Op de vraag of de coalitiepartners van mening verschillen, antwoordde hij dat er slechts accentverschillen zijn. geen verschillen op hoofdlijnen. De laatste tijd heeft de PvdA zich echter steeds absoluut tegen een derde ontbindingsgrond verklaard. Een aantal CDA'ers uit de Tweede-Kamerfractie stond er daarentegen niet afwijzend tegenover.

Bezorgd

De vakcentrale FNV toonde zich gisteren bezorgd over de richting waarin de discussie binnen het kabinet zich beweegt. Het kabinet heeft bij zijn aantreden van de vakbeweging het voordeel van de twijfel gekregen, omdat herstel van de koppeling in het regeerakkoord werd opgenomen. Als het kabinet zou besluiten de koppeling af te schaffen, ontvalt de basis aan deze regering, aldus een FNV-woordvoerder. „Dan hoeft het voor ons niet meer".

De FNV vindt dat bij een tegenvallende economische ontwikkeling alle burgers de lasten gelijk moeten dragen. Het kan niet zo zijn dat alleen de mensen met een minimuminkomen de dupe worden van het afschaffen van de koppeling. De vakcentrale verwijt het kabinet te veel te luisteren naar de werkgevers, die zich van meet af aan tegen de koppeling („een: vorm van lui denken", volgens VNO-voorzitter Van Lede) hebben verzet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.