+ Meer informatie

Prof. J. P. van Praag overleden

1 minuut leestijd

AMSTERDAM - Prof. dr. J. P. van Praag is zondag in een ziekenhuis in zijn geboorteplaats Amsterdam op 69-jarige leeftijd overleden.

Jacob Philip van Praag was één van de initiatiefnemers voor de oprichting van het Humanistisch Verbond, waarvan hij vele jaren (tot 1969) voorzitter is geweest. Voorts was hij de eerste president van de Internationale humanistische en ethische unie (IHEU).

Hij was stafdocent aan het Humanistisch Opleidings Instituut in Utrecht en voorzitter van de adviescommissie hulp aan oorlogsslachtoffers.

In 1946 promoveerde prof. Van Praag tot doctor in de Nederlandse taal en letteren aan, de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift „Henriette Roland Holst". Verder was hij lid van Provinciale staten van Zuid-Holland (1946-1974), lid van gedeputeerde staten van die provincie (1954-1974), hoofdbestuurslid van de Vara en bestuurder van diverse humanistische instellingen.

Prof Van Praag (lid van de PvdA) had vele publikaties op het gebied van het humanisme op zijn naam staan.

In 1965 werd Van Praag benoemd tot bijzonder hoogleraar in Leiden in de humanistiek en wijsgerige anthropologie. In 1979 legde hij dit ambt neer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.