+ Meer informatie

Chaos in hoofdstad van Somalië compleet

Schuilplaats president door verzet omsingeld

3 minuten leestijd

^ PARIJS/NAIROBI (AFP/RTR) - Somalische rebellen controleren „alle straten van de hoofdstad Mogadisjoe en hebben het militaire vliegveld omsingeld waar president Mohamed Siad Barre zich bevindt. Barre had daarvandaan naar Libië willen vluchten". Dit heeft de verzetsbeweging Verenigd Somalisch Congres (USC) gisteren verklaard.

•In de verklaring, die werd uitgegeven in Londen, zei het USC dat zijn strijdkrachten inmiddels ook de radio en televisie in handen hebben. " De verzetsbeweging meldde dat het aantal slachtoffers bij de gevechten met het regeringsleger in de hoofdstad „erg hoog maar nog niet precies bfckend is". Verscheidene wijken van Mogadisjoe hebben als gevolg van artillerievuur en inslagen van granaten die werden afgevuurd „door troepen loyaal aan de dictatuur", grote schade opgelopen, aldus het communiqué.

Waarnemers meldden maandag dat rond het presidentiële paleis in de wijk Wardhigley zwaar werd gevochten. De bewoners zouden massaal hun huizen zijn uitgevlucht. In de straten lag een groot aantal lijken van slachtoffers, zeiden zij.

De rebellen verklaarden dat gisteren de gevechten werden voortgezet. „Gedurende de nacht was het iets kalmer, maar nu wordt vooral rond de legerkampen in het zuiden van de stad zwaar gevochten", zei een woordvoerder van het USC. Hij voegde daaraan toe dat in hotels noodhospitaals waren ingericht voor de doden en gewonden.

De Italiaanse staatsradio meldde dat er honderden doden waren in de Somalische hoofdstad en beschreef de situatie als „apocalyptisch". Van het presidentiële paleis zou niet meer over zijn dan een rokende ruïne.

Een Italiaanse diplomaat in Somalië sprak tegen dat president Barre zijn land wilde ontvluchten. Volgens hem heeft het staatshoofd weliswaar zijn paleis moeten verlaten, maar leidt hij nu samen met het kabinet vanuit zijn commandopost op het militaire vliegveld de regeringstroepen in hun gevechten tegen de rebellen.

Volgens de rebellen zit president Barre in een bunker op een voormalig militair vliegveld en is zijn gevangenneming slechts „een kwestie van tijd".

In Somalië proberen verschillende verzetsbewegingen sinds 1988 Barre te verjagen, die in 1969 de macht greep. De belangrijkste zijn het USC, dat voornamelijk in het midden van het land opereert, het SPF (Somalisch Patriottisch Front), dat in het zuiden actief is en de SNM (Somalische Nationale Beweging), die in het noorden het regeringsleger bevecht. Egypte en Italië, de voormalige koloniale heerser in Somalië, hebben steeds geprobeerd te bemiddelen in het conflict. Maandag boden ze opnieuw aan als vredesduiven op te treden tussen Barre en zijn tegenstanders.

Verzoek om hulp

De Somalische verzetsstrijders hebben de internationale gemeenschap gisteren opgeroepen voedsel en medicijnen te sturen. Dat staat in een verklaring die in Rome werd uitgegeven door het Verenigd Somalisch Congres (USC). In de verklaring werden de „publieke opinie en democratische naties" opgeroepen snel te reageren om een bloedbad te voorkomen, en om voedsel, medicijnen en brandstof te sturen, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Libië wil-proberen voedselhulp te sturen naar de inwoners van de Somalische hoofdstad, meldde het Libische staatspersbureau JAN A gisteren. Volgens het persagentschap ziet Tripoli zich genoodzaakt de inwoners van Mogadisjoe te hulp te komen in de moeilijke voedselsituatie die is ontstaan door de strijd om de macht. De gevechten zouden al drie dagen aan de gang zijn.

Een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken kondigde aan dat Italië vandaag een vliegtuig zou sturen om de Italianen en andere buitenlanders in veiligheid te brengen. Een Italiaans marineschip heeft orders gekregen naar de baai van Mogadisjoe te varen om te helpen bij de evacuatie van de 350 Italianen en 100 andere westerlingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.