+ Meer informatie

Maas en Lek goed voor waterkracht

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Met de waterstroom van de rivieren Maas en Lek kan 1 procent van het elektriciteitsverbruik van ons land opgewekt worden. Bij reeds bestaande sluizen en stuwen kan in totaal een waterkraclitvermogen van 120 megawatt opgesteld worden. Deze bijdrage aan de nationale energievoorziening kan nog twee keer zo hoog worden, als ook de getijdebewegingen van de Oosterschelde benut kunnen worden.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een studie van de stichting Energie anders, die gestuurd is naar de minister van Economische zaken. De stichting heeft berekend dat waterkracht vanwege de sterk gestegen energieprijzen een voordelige energiebron is geworden. Bovendien levert de bouw van de centrales, voornamelijk in Limburg en Gelderland, ongeveer 5.000 manjaren werk op. De olie-invoer ten behoeve van de conventionele elektriciteitscentrales kan door de inzet van waterkracht met 2,5 procent zakken. van stuwen niet mogelijk in verband met de scheepvaart.

In het algemeen is het volgens de studie van de stichting economisch niet haalbaar, als behalve de centrale ook op^tuwingswerken en -sluizen gebouwd moeten worden. Centrales moeten daarom alleen bij bestaande stuwen komen.

Maas/Moezel

De stichting wijst de minister erop dat in de omringende landen, met name in de Belgische Maas en de Duitse Moezel, op grote schaal waterkracht wordt benut onder omstandigheden die zonder meer met die in de Nederlandse rivieren vergelijkbaar zijn. Bij Eijsden, waar de Maas ons land binnenstroomt, hebben de Belgische elektriciteitsproducenten een waterkrachtcentrale gebouwd. Hier wordt 21 megawatt aan elektriciteit opgewekt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.