+ Meer informatie

Werkloze buitenlanders moeten cursus volgen

Harderwijk dreigt zelfs met strafkorting

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Buitenlanders in Harderwijk die een bijstandsuitkering krijgen, kunnen worden verplicht een cursus Nederlands te volgen om zo hun kans op een baan te vergroten. In het uiterste geval zal bij weigering een strafkorting op hun uitkering volgen. Dat heeft het college van B en W in Harderwijk besloten. Een woordvoerder van de gemeente heeft dit gisteren bevestigd.

Mensen met een bijstandsuitkering die het Nederlands niet beheersen, worden door de sociale dienst verwezen naar taalcursussen in het kader van volwasseneneducatie. Volgens de gemeentewoordvoerder gaan de meeste mensen wel naar die cursussen, maar haken ze halverwege af. Naar de oorzaken daarvan is niet gezocht, maar het kan zijn dat de cursus niet aansluit bij de behoefte van de cursist, denkt de woordvoerder.

Als er echter sprake is van onwil, dan wil de gemeente de uitkering „in het uiterste geval" met maximaal 10 procent kunnen korten. Ook komt er een studiebegeleider voor de cursisten. Voor de nieuwe maatregel komen in Harderwijk 40 tot 50 mensen in aanmerking, vooral Turken en Marokkanen. Ongeveer 4,5 procent van de 36.000 inwoners is van buitenland se afkomst.

Wachtlijsten

De gemeente Harderwijk heeft het afgelopen jaar een strenger beleid voor minderheden ingezet. Subsidie is alleen nog beschikbaar voor activitei- J ten die de kansen op de arbeidsmarkt ] vergroten. „En er is hier voldoende ' industrie, dus dat moet lukken", aldus de woordvoerder.

Een dergelijk voorstel is door een enkele gemeente al eens eerder ge- • lanceerd maar nooit uitgevoerd. Het Nederlands Centrum Buitenlanders ziet niets in zo'n lesplicht, alleen als daar de harde garantie op een baan tegenover staat. En dat is in Harder- : wijk niet het geval, zo zegt een woordvoerder. Bovendien bestaan overal in Nederland lange wachtlijsten voor de taalcursussen. De woordvoerder van de gemeente Harderwijk kon niet zeggen of dar in zijn gemeente ook het geval is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.