+ Meer informatie

Helaas

1 minuut leestijd

Te scheef? Een kwestie van inschatting? Wanneer heeft iemand te weinig? Mag iemand inderdaad van een uitkering leven? Wie niet werkt, zal toch niet eten? (Maar in de Bijbel staat dat niet: één woordje verschil maar, maar er staat iets totaal anders!)

Helaas, iemand die belasting betaalt, zal altijd zeggen dat hij te veel betaalt. Iemand die een uitkering krijgt, zal altijd zeggen dat hij te weinig ontvangt. Iedereen is er op uit zijn eicen inkomen te vergroten. Of niet soms,Behalve het duidelijke ethische aspect kleeft aan verschillen in inkomen ook een aspect van "efficiency". Verschillen tussen loon uit arbeid en secundair inkomen uit overdracht zijn nodig om een prikkel te houden dat mensen gaan werken. Verschillen in beschikbaar inkomen tussen verschillende beroepen zijn nodig om mensen te prikkelen om door te leren voordat ze gaan werken; om ze over te halen harder te gaan werken, om te promoveren naar een hogere baan, meer verantwoordelijkheid te accepteren. Het khnkt leuk. In Nederland werkt het ook zo. Maar of het allemaal wel zo waar is? Het blijft zeker iets om over na te denken. Scheef, of tè scheef?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.