+ Meer informatie

Billen bloot

2 minuten leestijd

In het Don-gebied, in de Oekraïne en in Siberië bestaat een zelfde situatie. Conservatieve communisten en Kozakken houden er dan ook vaak vergelijkbare ideeën op na. Onder handhaving van recht en orde verstaan beide dat men het te vuur en te zwaard moet opnemen tegen mensen die eigen economisch initiatief ontplooien (handelaren, winkeliers, boeren), tegen het "zionisme" (tegen joden of vermeende joden), tegen vluchtelingen (Armeniërs die de burgeroorlog in Karabach moe zijn bij voorbeeld) en tegen democraten.

Die laatsten zien ze als onverantwoordelijke idealisten die verantwoordelijk zijn voor de huidige chaos in het land. Ook strijden ze tegen verval van zeden. Tegen dit laatste is natuurlijk minder in te brengen, al gaat het wel om de manier waarop. En daar mankeert het nogal eens aan.

Zo tracteerden Kozakken een paar maanden geleden. in de stap Anape, in de Koebanj, een paar jongeren op fikse lijfstraffen. Dit gebeurde in het zicht van iedereen die het zien wilde. Midden op het centrale plein werd hun de broek onderuit getrokken en er volgde een fikse serie zweepslagen. Dit omdat de jongens een meisje hadden beledigd. Daarop werden de jongens met hun ouders door de ataman van de Kozakken uit de stad 'verbannen'.

Regelmatig worden ook elders handelaren van hun koopwaar verlost en mishandeld of gevangen gezet. Dat kunnen de Kozakken ook nog min of meer legaal verzorgen, want in de gebieden waar ze wonen, melden ze zich in groten getale aan als "droezjini" — hulp-politieagenten.

De politie in de Sowjet-Unie heeft weliswaar hard bijstand nodig, maar helaas houden hun helpers zich niet altijd aan de opdracht die een normale politieman moet uitvoeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.