+ Meer informatie

Beëindigen produktie Van Gelder verboden

Rechter vindt handelen Raad van bestuur onrechtmatig

3 minuten leestijd

HAARLEM — De Raad van bestuur van het papierconcern Van Gelder mag de produktie in de fabriek in Velsen niet stopzetten, zolang de centrale ondernemingsraad nog geen advies hierover heeft uitgebracht. Het besluit van de Raad van bestuur de produktie in Velsen 30 april te beëindigen is daarom in strijd met de wet op de ondernemingsraden.

De president van de rechtbank in Haarlem, mr. H. F. van den Haak, heeft dit gistermiddag bepaald in zijn uitspraak in het kort geding, dat de ondernemingsraad van Van Gelder-Velsen had aangespannen tegen de Baad van bestuur. Mr. Van den Haak vindt, dat de Raad van bestuur zowel tegenover de tot advies bevoegde ondernemingsraad als tegenover de werknemers die de OR vertegenwoordigt, onrechtmatig heeft gehandeld. De Raad van bestuur kan wel besluiten tot stopzetting van de produktie, maar daarbij moeten de spelregels van de wet op de ondernemingsraden in acht worden genomen, aldus de rechtbankpresident.

Dwangsom

Mr. Van den Haak verwierp de eis van de OR van Van Gelder-Velsen de Raad van bestuur een dwangsom van honderdduizend gulden op te leggen voor elke dag, dat in strijd met zijn uitspraak wordt gehandeld.

Door het eenzijdige besluit van de Raad van bestuur heeft de ondernemingsraad geen kennis kunnea nemen van de inhoud en de beweegreüenen ervan, laat staan er invloed op kunnen uitoefenen, stelt de rechtbankpresident. Bovendien heeft de Raad van bestuur niet op de in de wet voorgeschreven wijze kennis kunnen nemen van de zienswijze van de ondernemingsraad, die juist is ingesteld ten behoeve van het goed functioneren van de onderneming, aldus mr. Van den Haak.

Alternatief plan

W. Wemmers, districtsbestuurder van de industriebond FNV, zei dat de plaatselijke ondernemingsraad van Van Gelder in Velsen nu tenminste de tijd krijgt om zijn alternatieve plan verder uit te werken. Dat was ook de bedoeling van het aanspannen van het kort geding. Het gaat om het minstens tot 20 mei draaiende houden van twee van de drie papiermachines die ook een rol spelen in het OR-plan, De rechtbankpresident heeft in zijn vonnis overigens geen datum genoemd. Met het OR-plan kunnen volgens de redenering van de ondernemingsraad ongeveer vierhonderd van de bijna achthonderd arbeidsplaatsen in Velsen behouden worden door het overschakelen op de produktie van papierspecialiteiten, waar volgens de Velsense ondernemingsraad wel toekomst in zit.

Struikelblok

Overheidssteun voor dit plan zou daarom nauwelijks nodig zijn. De steun, die de regering niet wil geven, is het grote struikelblok voor het alternatief dat de vakbonden en de centrale ondernemingsraad Van Van Gelder hebben opgesteld voor het complete reorganisatieplan van het concern.

Veel zal volgens Wemmers afhangen van het kamerdebat, vandaag of morgen over Van Gelder. Als daar financiële steun voor Van Gelder uitrolt krijgt misschien ook het plan van de vakbonden en de COR nog een kans. Dat houdt niet alleen voortzetting in van de produktie in Velsen, maar ook in Wapenveld (eveneens in afgeslankte vorm) en het open houden van de fabriek in Renkum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.