+ Meer informatie

Westberlijnse FDP tegen coalitie CDU

,,Uitslag rechtvaardigt zo'n stap niet"

2 minuten leestijd

WEST-BERLIJN — Het congres van de Westduitse liberale partij FDP in West-Berlijn heeft zich woensdagmorgen uitgesproken tegen een coalitie met de christen-democratische CDU in de regering van die stad. Het congres verwierp een voorstel een minderheidsregering van de CDU ook niet te gedogen.

In het Westberlijnse stadsparlement is na de verkiezingen van afgelopen zondag een patstelling ontstaan door het verlies van de sociaal-democratische SPD en de FDP, de coalitiepartners in de stadsregering. De CDU boekte wel winst, maar haalde niet de meerderheid. De Alternatieven is voor de drie partijen tot nog toe onaanvaardbaar als coalitiepartner. De FDP, die 5,6 procent haalde, had de patstelling kunnen doorbreken door van coalitiepartner te wisselen, een daad die landelijke gevolgen zou hebben gehad, omdat de verhouding tussen FDP en SPD, coalitiepartners in de Duitse bondsregering van Helmut Schmidt zou hebben verslechterd.

Freye stapt op
Het congres van de FDP in West-Berlijn sprak zich met grote meerderheid uit tegen een coalitie met de CDU, omdat zo werd geformuleerd, de uitslag van 5,6 procent geen rechtvaardiging biedt voor een dergelijke stap. De leider van de rechtervleugel van de FDP, financiën-senator Günther Freye, stapte als gevolg van deze beslissing uit het bestuur van de Westberlijnse FDP.

De voorzitter van de Westduitse socialistische regeringspartij, oudbondskanselier Willy Brandt, heeft verklaard dat de leiding van de SDP rekening houdt met de mogelijkheid dat de vrije democraten in West-Berlijn in strijd met hun toezegging vóór de verkiezingen, toch samen met de christendemocraten zullen gaan regeren.

Brandt wees er op dat een minderheidsregering in West-Berlijn krachtens de grondwet niet mogelijk is. Het uitschrijven van nieuwe verkiezingen achtte hij niet waarschijnlijk. Volgens hem moet Von Weizsäcker nu maar zorgen dat hij een meerderheid bij elkaar brengt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.