+ Meer informatie

Barneveld wil noodwoningen legaliseren

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De gemeente Barneveld gaat binnenkort met de provincie Gelderland overleggen om een oplossing te vinden voor de legalisering van dertig voormalige noodwoningen.

Eerder weigerde Gelderland de noodwoningen in het nieuwe bestemmingsplan van Barneveld te legaliseren. De gemeente wil met behulp van een reparatieplan de woningen toch een woonbestemming gunnen. Dat zei M. van der Voet, woordvoerder voor de gemeente Barneveld, gisteren bij de Raad van State. Die behandelde de bezwaren van veehouder H. van Essen uit Kootwijkerbroek.

Van Essen wil de noodwoning in het bakhuisje op zijn erf verbouwen. Barneveld weigerde echter een bouwvergunning. Volgens de gemeente voldoet Van Essens noodwoning niet aan de voorwaarden van de legalisatieregeling voor 180 Barneveldse noodwoningen. De noodwoning van Van Essen is jaren niet bewoond geweest. Barneveld wil alleen noodwoningen legaliseren die voor 1988 vrijwel onafgebroken bewoond zijn geweest. Van de 180 noodwoningen vallen er 150, die al voor 1980 werden bewoond, onder het overgangsrecht. De dertig overige woningen, waar de provincie moeilijk over doet, zijn alle tussen 1980 en 1988 in gebruik genomen. Van Essens woning valt volgens Barneveld overal buiten.

De veehouder zei gisteren zeer teleurgesteld te zijn in de gemeente. "In feite beloont de gemeente illegaal gebruik van de woningen. Als ik de woning voor 1980 illegaal had laten bewonen, had ik ze nu mogen verbouwen. Maar nu ik alles eerlijk heb gespeeld, word ik door Barneveld afgescheept. Dat is geen fraaie opstelling. Het is toch te gek voor woorden dat mensen die zich nergens aan storen wel hun noodwoning mogen verbouwen," zei Van Essen.

Overigens zijn de meeste noodwoningen niet groter dan 300 kubieke meter.

Mocht de Raad van State Van Essen in het gelijk stellen, dan kunnen nog meer buiten de boot gevallen noodwoningeigenaren aan de bel trekken. Volgens de gemeentewoordvoerder gaat het, buiten de 180 al genoemde woningen, nog om enkele tientallen noodwoningen.

Uitspraak volgt over enkele weken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.