+ Meer informatie

Naturalisatiebeleid wordt vers»

Kosto belooft Kamer snelle wetgeving

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het kabinet komt binnenkort met een wetsvoorstel over naturalisatie. In afwachting van dat voorstel mogen migranten die Nederlander worden, als zij dat willen hun eigen nationaliteit behouden. Dit zegde staatssecretaris Kosto van justitie gisteren de Tweede Kamer toe, onder druk van een door CDA en PvdA ingediende motie.

De door de coalitie ingediende motie heeft de weg vrijgemaakt voor versoepeling van het naturalisatiebeleid. Ook het kabinet wilde het behoud van de dubbele nationaliteit mogelijk maken. Want door het schrappen van de eis tot het opgeven van de oude nationaliteit bij de verkrijging van het Nederlanderschap hoopt het kabinet te bereiken dat al langer in ons land verblijvende migranten sneller tot naturalisatie zullen overgaan.

De integratie van minderheden in de Nederlandse samenleving kan op deze manier versneld worden. Tot voor enkele dagen had de CDA-fractie in de Tweede Kamer grote bezwaren tegen de ideeën van het kabinet en de coalitiepartner PvdA. Volgens CDA-woordvoerster mevrouw Soutendijk-van Appeldoorn was het wat mager dat een migrant alleen op emotionele gronden de dubbele nationaliteit mag bezitten, zoals het kabinet voorstelde.

Evenals de VVD-fractie wilde het CDA eerst een onderzoek afwachten naar de motivatie van migranten om de Nederlandse nationaliteit aan te vragen. Ook zouden aan de dubbele nationaliteit bezwaren kleven, zoals KOSTO Foto RD verkrijging van een visum voor een reis naar het land van herkomst. In de gisteren door Soutendijk mede namens haar PvdA-collage Apostolou ingediende motie komen de CDA-bezwaren niet meer voor.

Overbodig

Overigens blijft de overheid van de aanvrager wel vragen waarom gehecht wordt aan de dubbele nationaliteit. Het vervallen van de afstandseis behoeft dus „niet per definitie" tot een dubbele nationaliteit te leiden. Door deze motie is de al eerder door de VVD'er Wiebenga ingediende motie, waarin de Kamer het kabinet toestemming zou geven voor „een zekere versoepeling" van het naturalisatiebeleid, overbodig geworden.

Andere voorwaarden waaraan migranten moeten voldoen om het Nederlandse burgerschap te verkrijgen, blijven van kracht. Zo moeten deze migranten ten minste vijf jaar in Nederiand wonen, de Nederlandse taal enigszins beheersen en redelijk ingeburgerd zijn in de Nederlandse samenleving. Ten slotte mogen de aanvragers geen strafregister hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.