+ Meer informatie

Gebouwenruil Nijkerkse scholen blijft onzeker

Gemeente wacht op standpunt provincie

2 minuten leestijd

NIJKERK - Ook na de vergadering van gisteravond van de commissie welzijn blijft het onzeker of de gebouwenruil tussen de openbare Albert Schweitzerschool aan de Oranjelaan en de gereformeerde basisschool De Open Kring aan de Vrijheidslaan in Nijkerk doorgaat. Volgens wethouder J. A. van de Steege hangt dit van de beslissing van de provincie Gelderland over het al dan niet in stand houden van de Albert Schweitzerschool.

Deze school telt op dit moment nog geen vijftig leerlingen. De provinciale norm voor instandhouding van een basisschool is zestig leerlingen. In uitzonderingsgevallen kan een school met minder leerlingen blijven bestaan. Omdat de dichtstbijzijnde openbare basisschool ruim anderhalve kilometer verderop ligt en er op de Albert Schweitzerschool, in tegenstelling tot andere scholen, nogal wat buitenlandse kinderen zitten, meent het college van B en W dat instandhouding van de school gewenst is. De commissie welzijn vindt dat ook, zo bleek gisteravond.

Het is echter nog lang niet zeker dat de provincie hiermee akkoord zal gaan. Van de Steege, die als enig collegelid tegen de gebouwenruil is, heeft daarom de commissie welzijn voorgesteld de beslissing over de ruil aan te houden tot er meer duidelijkheid is over het standpunt van de provincie. Als de provincie namelijk niet met instandhouding van de Albert Schweitzerschool instemt, is het wel zeker dat De Open Kring in het gebouw van die school wordt gehuisvest. Het ministerie van onderwijs zal in dat geval namelijk geen toestemming geven voor nieuwbouw. Stemt de provincie wel met instandhouding in, dan kan er volgens de wethouder altijd nog een beslissing worden genomen over de ruil.

Verontwaardigd

De commissieleden wilden echter de beslissing over de ruil niet verder uitstellen dan tot de raadsvergadering van oktober. Van de Steege kon evenwel niet voor honderd procent garanderen dat in die vergadering de beslissing genomen kan worden.

De voorzitter van het schoolbestuur van de gereformeerde school, Z. B. Nitrauw, reageerde verontwaardigd op deze beslissing. „Wij zijn bang dat onze planning nu de mist ingaat. Dit uitstel betekent een vertraging van een jaar als we alsnog nieuw moeten gaan bouwen. Dit bestuurlijk gedraai maakt ons machteloos". De ruimtenood op de gereformeerde school is zo groot, dat er, behalve dat aan een groep leerlingen les wordt gegeven in de hal van de school, een groep moet worden gehuisvest in het gebouw van de Albert Schweitzerschool. de economische en ecologische ontwikkeling van de rivier de Schelde en de mondingen hiervan op een verantwoorde wijze te laten samengaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.