+ Meer informatie

Gedeeltelijke vrijspraak voor drugshandelaar

Medeverdachten wel veroordeeld

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren de vermeende drugshandelaar H. R., bekend onder de bijnaam Zwarte Cobra, vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie. Officier van justitie mr. F. Teeven had om vrijspraak gevraagd.

Volgens de aanklager is er onvoldoende bewijs om R. voor het lidmaatschap van een bende te veroordelen. De groep waarmee R. in 1997 ruim 48 kilo cocaïne en 560 kilo cannabis naar Engeland probeerde te smokkelen, was geen gestructureerde organisatie, aldus Teeven. Het transport in kwestie werd in Engeland door de politie onderschept.

De vrijspraak was eerder een afhandeling van een formaliteit dan een verrassing. Teeven had reeds in een eerder stadium aangekondigd dat de Cobra er voor dit deel van de aanklacht goed zou afkomen. De overige feiten (de uitvoer van soft- en harddrugs) houdt de officier staande.

Tegenprestatie

R.'s advocaat, P. Doedens, betoogde dat Teeven voor wat betreft de deelname aan een criminele organisatie niet-ontvankelijk had moeten worden verklaard. Volgens de raadsman had Teeven eerder toegezegd R. helemaal niet te zullen vervolgen voor de deelname, als tegenprestatie voor het meewerken van R. aan een verkorte uitleveringsprocedure. R. werd in 1998 in Spanje gearresteerd voor de zaak waarvoor hij deze week terechtstaat. De rechtbank verwierp dat verweer.

R., die in de jaren '90 een aanzienlijke criminele reputatie verwierf als vermeend kopstuk binnen de zogeheten "Hollandse netwerken" (de uit Nederlanders bestaande, goed georganiseerde drugsbendes), werd eind november vorig jaar al door de rechtbank op vrije voeten gesteld. Volgens de rechtbank is de kans groot dat de eventueel op te leggen straf het door R. uitgezeten voorarrest niet overstijgt.

In de huidige zaak is reeds een aantal medeverdachten, onder wie R.'s zoon, veroordeeld tot aanzienlijke celstraffen. Enkelen van hen zouden hebben geprobeerd de Zwarte Cobra te liquideren, omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor het mislukken van de smokkel. De politie in Amsterdam wist de aanslag te verijdelen.

De zaak tegen R. werd vandaag voortgezet. De rechtbank hoorde de betrokken vrachtwagenchauffeur, die de drugs destijds vervoerde. Om veiligheidsredenen hield de rechtbank zitting in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.