+ Meer informatie

Canada

4 minuten leestijd

Na een ongeregelde zomer en een drukke septembermaand, lijkt er de laatste weken eindelijk weer wat orde en regel te komen in onze dagelijkse bezigheden. Na tien weken grote vakantie vormt het begin van een nieuw schooljaar altijd weer een hele omschakeling maar we kunnen terugzien op een fijne nazomer. We hebben vorige maand ook veel bezoek van overzee gehad. Het was vooral goed om dr. C.S.L. Janse te zien, die op werkbezoek was in Amerika en Canada. We dragen het RD nog altijd een warm hart toe, en zijn blij dat het contact door de jaren heen zo goed gebleven is.

De jongens hebben er inmiddels alweer zes schoolweken opzitten. De Whitefiield Christian Academy heeft dit jaar voor het eerst eengroot aantal kinderen op een -wachtlijst moeten plaatsen. Met honderdzestig leerlingen is het gebouw tot aan de nok toe gevuld, en zelfs de eetzaal en lerarenkamer zijn tot lokaal omgebowwd. Er gaat geen dag voorbij of er komen nieuwe aamneldingen binnen, maar de klassen zijn overvol, en zonder enige vorm van subsidie is het onmogelijk om meer onderwijzend personeel aan te nemen. Andrew zit nu in de derde klas, Henry in de twieede, en Richardis -niet zonder hete tranen!- aan zijn eerste kleuterschooljaar begonnen. Kleuterschool is in Canada halve dagen, maar omdat onze school voor de meeste ouders tamelijk ver weg is, gaan kleuters de ene week twee, en de andere week drie volle dagen naar school. Richard heeft het inmiddels prima naar z'n zin, maar 't zijn lange dagen voor hem. Hij valt steeds in slaap onderweg naar huis, en stapt dan bij aankomst met z'n verkeerde been uit de auto! Op de dagen dat hij schoolgaat, help ik 's ochtends in de eerste klas, en eens in de week blijf ik tot na de midda^auze, om te helpen tijdens het drukke lunchuur. 't Is altijd erg gezellig op school, en 't is zo leuk om de leerlingen wat beter te leren kennen. Toch zijn er dagen dat ik het wel erg druk vind, en als ik om. kwart over één thuiskom, valt het niet mee om om kiaart over drie weer in de auto te stappen.

Het lijkt ook wel of het steeds drukker wordt op de weg. Veel snelwegtrajecten in Ontario zijn verouderd, en in Scarborough zijn tientallen hoofdwegen aan uitbreiding toe. Alhoewel er op veel plaatsen koortsachtig gewerkt wordt, zijn de meeste projecten ver achter op schema, en als over een paar maanden de sneeuw begint te vallen ligt het werk weer maanden stil. Toen de kinderen kleiner waren maakten we nogal eens uitstapjes op zaterdag maar omdat zowelMaher als ikzelf tegenwoordig honderden kilometers per week afleggen in verband met •werk, kerk en school, blijven we zaterdags graag thuis! De laatste "verre" reis die we als gezin gemaakt hebben was aan het eind van de zomer, toen we onze vrienden Bas en Tonny de Leeuw bezochten. Zij -wonen infordan Station, een plaatsje ten zuidwesten van St. Catharines. Ook deze reis duurde twee en een halfuur in plaats van anderhalfuur in verband met wegwerkzaamheden. Gelukkig deed de fijne dag in de prachtige omgeving ons onze verkeersfrustraties snel vergeten, en we denken met veel genoegen terug aan ons bezoek aan onze vrienden met hun gezellige gezin. Het was ook fijn om onverwachts kennis te maken met Bas en Tonny 's vrienden Foppe en Elina van der Zwaag die vlakbij hen -wonen en net even langskwamen. Ik beloofde Elina, mijn "voorgangster", om Terdege-lezers de groeten te doen, en ik schaam me dat ik dat vorige maand vergat!

Die zeer warme zomerdag lijkt alweer langgeleden; we hebben inmiddels al verschillende keren nachtvorst gehad. Nog een week, en Canada gaat naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Het karakter van de verkiezingsstrijd is dit jaar grimmiger dan ooit. Duizenden gezinnen hebben een hoge prijs moeten betalen voor onverantwoord financieel beleid van zowel conservatieve ah liberale regeringen, en de werkloosheid bedraagt nog steeds meer dan 11 procent. Ook in het Toronto Hospital, waar Maher werkt, zijn de afgelopen maanden nieuwe ontslagen gevallen, en er is een aanvullend bezuinigingsplan afgekondigd Niet alleen zijn de salarissen voor driejaar bevroren, werknemers moeten dit jaar ook zestien dagen onbetaald verlof nemen. Voor Maher zit de eerste extra vrije dag er al op: vorige week maandag vierde Canada Thanksgiving (dankdag), en ook de vrijdag voorafgaande aan deze nationale feestdag moest het personeel van de ziekenhuisadministratie vrij nemen. We proberen maar om het van de zonzijde te zien; ik vind het heerlijk ah Maher een dag thuis is, en we zijn onuitsprekelijk dankbaar dat hij tenminste werk heeft, iets -wat hier meer en meer een luxe begint te worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.