+ Meer informatie

Eigen Huis hekelt voorwaarden voor hypotheken

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) De manier waarop de meeste banken hun hypotheekvoorwaarden presenteren, is „ronduit slecht". De voorwaarden staan verspreid over diverse formulieren en akten, wat tot verwarring leidt. Bovendien stellen veel banken voorwaarden die grote financiële risico's voor de klanten inhouden. Ook zouden de banken hun winstmarges te veel verhogen. Dat concludeert de vereniging Eigen Huis op basis van zelf verricht onderzoek.

Het onderzoek zal worden gepubliceerd in de nieuwe Hypothekengids van deze consumentenorganisatie voor huizenbezitters en -kopers.

Wie een hypotheekofferte vraagt krijgt volgens Eigen Huis een „hele papierwinkel" toegestuurd. Die bevat de al jaren geldende algemene voorwaarden en daarnaast, in een apart document, wat er inmiddels in deze voorwaarden is veranderd.

Eigen Huis spreekt van „een doolhof, waar veel consumenten geen wijs uit kunnen worden. Sommige banken stellen blijkens het onderzoek van Eigen Huis de voorwaarde dat ze ten allen tijde op kosten van de klant een nieuwe taxatie van de woning kunnen laten uitvoeren. Als de waarde van het huis te laag blijkt, kunnen ze eisen dat er extra wordt afgelost. Dat kan volgens Eigen Huis „veel gezinnen in grote financiële moeilijkheden brengen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.