+ Meer informatie

Justitie mengt zich niet in zaakjes Aktieplan O-Europa

Stichtingsbestuur werkt met accountant aan rapport

3 minuten leestijd

NIJKERK — Justitie zal zich vooralsnog niet mengen in iiet gekrakeel tussen de stichting Aktieplan Oost-Europa en haar ontslagen directeur A. M. Fennis. In civiele procedures voor het gerecht in Zwolle vechten de aangeklaagde ex-directeur en het stichtingsbestuur over renteloze leningen, achterstallig salaris, een kilometervergoeding en het kasboek van de organisatie, die sinds 1987 Bijbels en hulpgoederen naar Roemenië heeft gesmokkeld.

„Fennis heeft geweigerd de boekhouding over te dragen, waardoor ons financieel onderzoek niet kon worden afgerond", aldus stichtingsvoorzitter H. van Stralen. Fennis zou in januari de deur hebben dicht gesmeten voor de neus van een bestuursdelagatie die het kasboek kwam opeisen. Op zijn beurt eist Fennis nog wat spullen, waaronder een handgeborduurd schilderij, een koffiezetapparaat, een matras en een koffer met kleren, die waren achtergebleven in een pand waarvan het bestuur alle sloten had vernieuwd. Door de advocaten van beide partijen is onder het oog van de Zwolse rechter overeenstemming bereikt om eikaars eigendommen uit te wisselen. ' Misnoegd zegt voorzitter Van Stralen: „Waarom heeft Fennis ons niet gewoon het kasboek gegeven? Hij zegt dat hij niets te verbergen heeft. Er is inmiddels zoveel tijd overheen gegaan dat hij genoeg tijd heeft gehad om z'n sporen uit te wissen". Volgens Van Stralen blijkt uit een onderzoek van de administratie die al wel in het bezit is van het bestuur dat er veel niet in orde is. „Onze voorzichtige conclusie is dat er met de boekhouding is gerommeld", aldus Van Stralen.

Rapport

Het stichtingsbestuur is van plan om met een rapport van een accountant naar de Zwolse Justitie te stappen. Daar moet bekeken worden of het materiaal voldoende is om een strafvervolging tegen Fennis te beginnen. Justitie zag vorig jaar al eens af van vervolging omdat aangiftes over frauduleuze praktijken te vaag waren. Er is voor Justitie ook nu geen grond om zelf de praktijken van Fennis te onderzoeken. Een verzoek van het stichtingsbestuur om het kasboek te bemachtigen via een huiszoeking door de politie werd in januari door Justitie van de hand gewezen.

Na de val yan Ceausescu zou Fennis de bevolking van de Roemeense stad Cluj het hoofd op hol hebben gebracht met loze miljoenenbeloften over de bouw van een nieuw ziekenhuis. Hij zou ook hulpgoederen op de zwarte markt hebben verkocht. Van Stralen beschuldigt Fennis er ook van dat deze zonder daartoe gemachtigd te zijn duizenden guldens van de rekening van de stichting heeft opgenomen. Fennis beweert dat hij een slachtoffer is van de vroegere geheime politie Securitate die tegen hem zou samenspannen.

In civiele procedures vecht Fennis zijn ontslag aan en eist hij achterstallig salaris, vakantiegeld, een kilometervergoeding en de terugbetaling van een renteloze lening. In totaal een bedrag van enkele tienduizenden guldens. Pas als de rechter een uitspraak heeft gedaan kunnen de goederen van de stichting, waarop Fennis beslag heeft laten leggen, worden verkocht. Het bestuur wil alle schuldeisers betalen en vervolgens de stichting opheffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.