+ Meer informatie

Apeldoorn boekt dramatisch record

De ruim 10.000 woningzoekenden moeten voorlopig nog veel geduld hebben

5 minuten leestijd

Veel geduld en weinig wensen. Woningzoekers die daaraan niet voldoen, kunnen een huurhuis in Apeldoorn wel vergeten. De groene groeistad heeft een record geboekt. Een dramatisch record. Het aantal woningzoekenden is de magische grens van 10.000 gepasseerd. De -helft hiervan heeft woonruimte, maar zoekt wat anders. De andere helft is starter en belandt in een flat. De wachttijd hiervoor varieert van tien maanden tot vier jaar. Die voor een eengezinswoning kan oplopen tot meer dan tien jaar, ofte wel is „onvoorspelbaar lang".

De rust is weer enigszins teruggekeerd, maar het bureau Bewonerszaken van de gemeente Apeldoorn heeft hectische tijden achter de rug. Het almaar stijgende aantal woningzoekenden zorgde voor een abnormale werkdruk. Langdurig en veelvuldig ziekteverzuim volgde, waardoor de overbelasting door nog minder minder mensen moest worden opgevangen. Een vicieuze cirkel dus. Het stadsbestuur besloot daarom in oktober vorig jaar alle spreekuren, zowel telefonisch als op afspraak, af te schaffen. J. Balk, hoofd van het bureau Bewonerszaken, heeft geen seconde spijt gehad van die beslissing. „Het bespaart ons gigantisch veel tijd. We handelen nu alles per brief af en dat bevalt uitstekend".

Verwacht werd dat de nieuwe werkwijze voor een geweldige toestroom van klanten aan de balie zou zorgen. Volgens Balk is dat erg meegevallen. „We hadden extra personeel ingezet, maar dat bleek niet nodig". Wel werd het bureau in drie maanden tijd bedolven onder 1200 brieven en waren de zes telefoonlijnen regelmatig overbezet. „We hadden een achterstand in de correspondentie van acht tot tien weken. Twaalf mensen hebben toen een week lang alleen maar brieven beantwoord. We zijn nu zo ver dat mensen binnen twee weken antwoord krijgen. Onze boodschap is zwart/wit: U bent kansrijk of kansarm. Vroeger zeiden we: Komt u over een halfjaar nog maar eens terug. Maar dat doen we niet meer".

Wachttijden

Het bureau Bewonerszaken had voor de periode oktober 1990 tot april 1991 nog 650 afspraken met woningzoekenden in de agenda staan. Balk: „Deze mensen hebben allemaal een brief gehad, waarin we de afspraak hebben afgezegd. Bovendien hebben we vermeld wat het vermoedelijke resultaat zou zijn geweest als het gesprek wèl had plaatsgevonden".

Het bleef niet bij deze maatregelen. Balk en zijn medewerkers maakten een overzicht van wachttijden per wijk en per woningtype. Verder werden alle kandidaten overgeheveld naar de drie Apeldoornse woningbouwverenigingen: De Goede Woning, Ons Huis en St. Joseph. Het wekelijkse overleg met de corporaties werd teruggebracht tot eens in de drie weken. Vaste agendapunten zijn de wachttijden, de aanvragen met een medisch/sociale indicatie en het aantal beschikbare woningen.

De uit de hand gelopen woningnood in Apeldoorn is volgens Balk deels te wijten aan oorzaken die landelijk spelen. „De mondigheid van woningzoekenden is toegenomen. Vroeger nam men genoegen met het antwoord van de ambtenaar. Wat dat ook inhield. Tegenwoordig zoekt men zelf vaker contact met de gemeente om te informeren hoe de zaak ervoor staat. Dat geeft ons meer werk. Ook meldt men zich steeds jonger aan voor zelfstandige woonruimte. Vroeger moest je in ondertrouw zijn of minstens 21 jaar. Nu mag je al vanaf 18 jaar inschrijven. Ook is de gemiddelde omvang van huishoudens kleiner geworden en zijn er veel eenoudergezinnen en samenwonenden".

Privatisering

Balk geeft toe dat de aanwas van nieuwe woningen in Apeldoorn achterloopt bij de behoefte. „De provincie wijst ons zeg maar 1000 woningen per jaar toe, maar het Rijk geeft slechts geld voor 750 tot 850 woningen. De rest kan dus gewoon niet gebouwd worden".

De stress-situatie op het bureau Bewonerszaken was volgens Balk mede te wijten aan de vraag of zijn afdeling wel of niet geprivatiseerd gaat worden. „Sinds 1986 loopt hierover een onderzoek. Dat geeft een stuk onzekerheid. Verscheidene medewerkers zijn uit angst voor eventueel ontslag weggegaan. Het onderzoek is gelukkig bijna afgerond". De kans op privatisering is volgens Balk fifty-fifty. „Als het niet doorgaat, gaan we het bureau in ieder geval flink reorganiseren. Nu al is mijn personeel breed inzetbaar. Ik kan dus makkelijk mensen inzetten op plaatsen waar achterstand is".

Het aantal woningzoekenden in Apeldoorn stijgt nog steeds. Wie via de gemeente aan een huis geholpen wil worden, moet economisch gebonden zijn aan Apeldoorn of ingezetene. Dat laatste ben je als je minimaal twee jaar zelfstandige woonruimte hebt gehad. De gemeente gaat uit van een gematigde economische groei. Wie niets heeft te zoeken in Apeldoorn, krijgt ook geen woning van de gemeente.

Precies niet

Starters (mensen zonder zelfstandige woonruimte) komen vrijwel altijd in een flat. De wachttijden variëren van tien maanden (in de wijk Zevenhuizen) tot vier jaar (in het centrum). Om in aanmerking te komen voor een eengezinswoning moet de kandidaat minstens vijf jaar eigen woonruimte in Apeldoorn gehad hebben. Dan volgt eerst een wachttijd van een jaar (in de wijk De Maten) tot vier jaar (in Zevenhuizen). De langste wachttijden gelden voor laagbouw in de wijken Kerschoten en Orden. De duur daarvan is volgens de gemeente niet precies aan te geven. Balk: „Je kunt beter zeggen: De duur daarvan is precies nfet aan te geven". In de praktijk zijn wachttijden van meer dan tien jaar niet ongewoon.

Dat sommige werkgevers hun personeel verplichten binnen een jaar te verhuizen naar Apeldoorn, met als dwang het niet verlenen van een vaste aanstelling, vindt Balk „heel dom". „De werkgever moet zich goed overtuigen van de redelijkheid van die eis. Als blijkt dat de woningmarkt ter plaatse erg problematisch is, is het onredelijk een dergelijke eis op te leggen". Volgens Balk is het mogelijk in Apeldoorn binnen een jaar via de gemeente woonruimte te vinden. „Het is wel sterk afhankelijk van iemands wensen. De wens van woningzoekenden is mij dierbaar, maar wie eenmaal gekozen heeft voor een bepaald type woning of een bepaalde wijk, moet de consequenties daarvan aanvaarden".

Druk op de ketel

Per 1 januari 1991 hanteert de gemeente een nieuw systeem voor woningtoewijzing aan de hand van punten. Er kan gescoord worden met wachttijd (36 punten per jaar, maximum 108 punten), de waarde van de achter te laten woning, woon-werkafstand en de verhouding huur-inkomen. Het puntensysteem was al in gebruik bij toewijzing van bejaardenwoningen. Balk: „In feite is het niet meer dan een vertaling van wachttijd in punten".

De ruim 10.000 woningzoekenden in Apeldoorn moeten volgens Balk voorlopig nog veel geduld hebben. „De druk zal de komende jaren nog wel op de ketel blijven. De gemeente hanteert een gematigd bouwbeleid. Prognoses wijzen uit dat de bevolking van Apeldoorn na 2017 terugloopt. Als we dus nu niet oppassen, zitten we straks met te veel woningen...".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.