+ Meer informatie

Soeslov weer naar Moskou vertrokken

Kloof S U-Polen lijkt groter geworden

2 minuten leestijd

MOSKOU — De Russische partij-ideoloog Mikhail Soeslov is vrijig vanuit Warschau in Moslcou teruggelceerd. In de Poolse hoofdstad eft hij besprekingen gevoerd met de Poolse communistische leiders, it heeft radio Moskou bekendgemaakt. Soeslov werd vergezeld door «astantin Roesakov, secretaris van het centrale partijcomité.

De officiële Sovjetberichten van vrijig maakten duidelijk dat donderdagond de Poolse leiding in Warschau en overeenstemming heeft bereikt ït de Sovjet-ideoloog. Een bericht van het persbureau iSS over het bezoek van Soeslov aan arschau zei dat zijn besprekingen in n „hartelijke partij-sfeer" zijn geluden, maar het zegt niets over enige ereenstemming. Het standaardjarn van het Sovjetblok voor evereennnming is „volledige eenheid van uidpunt", of in mindere mate „weirzijds begrip".

Openlijk gesproken
De nu gebruikte termen betekenen it er openlijk gesproken is tussen Soe}v en de Poolse partijleider, Stanislav uiia. Ontmoetingen tussen partijen het Sovjetblok worden volgens routi( beschreven als „warm en vriendhappelijk", hoewel de laatste bijeenimst tussen de Sovjetrussische partijider, Liconid Brezjnjev, en andere urtijleiders op 4 maart in Moskou ook lartelijk" werd genoemd. De term „partijsfeer", die duidt op len kritiek, wordt gewoonlijk alleen brxiikt in binnenlands verband. De kst van het communiqué van TASS lidt erop dat beide partijen hun imdpunt inzake de biimenlandse ontikkelingen in Polen hebben herhaald I dat er een groeiende kloof tussen oskou en Warschau bestaat over de anier waarop de toestand moet worsn aangepakt.

Soeslov, na Brezjnjev de belangrijkste figuur van de communistische partij van de SU en leidende autoriteit op het gebied van Marxisme-Leninisme, heeft verklaard de pogingen van de Poolse partij „het socialisme te verdedigen en de sociaal-politieke toestand te stabiliseren en de partij op de ideologische basis van het Marxisme-Leninisme te versterken" te steunen. Deze steunverklaring zegt niet, in tegenstelling tot de vorige, dat de politiek van de Poolse leiding wordt gesteund.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.