+ Meer informatie

Evangelisatie moslims begint met gastvrijheid

Chapman tot Evangelie en Moslims:

2 minuten leestijd

AMERSFOORT — Evangelisatie onder moslims staat of valt met het al dan niet betonen van christelijke gastvrijheid. Dat zei de Britse anglicaanse theoloog Colin Chapman tijdens de veertiende najaarsconferentie van Evangelie en Moslims (stichting voor getuigenis en dienst onder moslims in Nederland), zaterdag in Amersfoort.

Chapman werkte dertien jaar lang in Egypte en Libanon voor de anglicaanse Church Missionary Society (CMS). Hij was daar onder meer betrokken bij contacten tussen christenen en moslims. Momenteel doceert hij aan de Sally Oaks Colleges in Birmingham. Ook doet hij pastoraal werk onder ex-moslims. Van zijn hand verschenen tevens verschillende boeken over de moslimse naaste.

In het gesprek met moslims moet volgens Chapman niet worden „getheoretiseerd" over de christelijke leer, maar aansluiting worden gezocht bij „de honger van het hart". Daarmee doelde hij onder meer op het verlangen naar „de zekerheid van de vergeving". Persoonlijk zei Chapman er geen bezwaar in te zien om tijdens zulke bezoeken ritueel geslacht vlees („een teken van gastvrijheid") te eten.

Realistischer beeld

Chapman pleitte verder voor informatieve gesprekken tussen vertegenwoordigers van de christelijke kerken en de moslimleiders in de westerse wereld. Dergelijke gesprekken kunnen volgens hem naar beide zijden bijdragen tot een realistischer beeld. Christenen die dit gesprek aangaan, adviseerde hij het evenwicht te zoeken tussen liefde, wijsheid en voorzichtigheid.

Ook adviseerde hij zorgvuldig om te gaan met de naam Israël. In het gesprek met moslims moeten christenen duidelijk maken dat de historisch-theologische verwantschap met het joodse volk iets anders is dan eenzijdige steun aan de huidige joodse staat.

Chapman zei grote sympathie te hebben voor de oorspronkelijk vredelievende bewoners van Palestina, maar wees hun optreden als militante politieke beweging resoluut af.

Tijdens de bijeenkomst werd afscheid genomen van voorzitter ds. A. Schipper.

Hij leidde Evangelie en Moslims vanaf 1978. Tevens werd de Nederlands gereformeerde emeritus predikant ds. G. van den Brink welkom geheten, die als nieuw bestuurslid aan de stichting is toegevoegd. Wie de nieuwe voorzitter wordt, is nog niet bekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.