+ Meer informatie

Kabinet vindt 422 miljoen voor spaarloon

Kamermeerderheid wil heffingskorting groen beleggen niet kwijt

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Het kabinet is bereid 422 miljoen euro uit te trekken om het spaarloon deels overeind te houden. Dat blijkt uit een brief die minister Hoogervorst van Financiën gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Op dit moment kost het spaarloon 800 miljoen euro per jaar. Dat betekent volgens Hoogervorst dat de maximale inleg per werknemer wordt verlaagd van 788 naar 470 euro per jaar.

Het bedrag van 422 miljoen wil Hoogervorst vinden door de arbeidskorting (een belastingaftrek voor werkenden) minder te verhogen. Verder is een potje van 82 miljoen, dat bedoeld was voor een regeling voor verlofsparen, beschikbaar.

De brief van Hoogervorst vloeit voort uit het Najaarsoverleg van zaterdag tussen kabinet en sociale partners. Het gedeeltelijk behoud van het spaarloon is een van de dingen die het kabinet werkgevers en werknemers heeft toegezegd als die bereid zijn de lonen te matigen. Het premiesparen en de winstdelingsregeling zullen wel helemaal verdwijnen.

Volgens het regeerakkoord zou het spaarloon per 1 januari verdwijnen. In plaats daarvan zou een regeling voor verlofsparen komen. De sociale partners hebben sterk aangedrongen op behoud van het spaarloon, daarin gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer.

Een kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF kan zich vinden in het voorstel van Hoogervorst, zo bleek gistermiddag bij een debat met de bewindsman. De oppositiefracties vinden daarentegen dat het kabinet "over zijn graf heen regeert" door vergaande afspraken te maken met de sociale partners terwijl het demissionair is.

De bestaande tegoeden van de spaarloonregeling wil staatssecretaris Van Eijk van Financiën in hun geheel geblokkeerd laten staan. Het CDA diende gisteren een voorstel in om, nu het spaarloon gedeeltelijk wordt afgeschaft, de tegoeden ook gedeeltelijk te laten vrijvallen. Het is nog niet duidelijk hoeveel steun het CDA-voorstel in de Kamer heeft.

De vakcentrale FNV reageerde gisteren zeer teleurgesteld op het voorstel van Hoogervorst. "Die 340 miljoen euro uit het potje van de arbeidskorting en 82 miljoen uit verlofsparen betekent niks extra's. Terwijl minister De Geus van Sociale Zaken ons dit weekeinde in totaal 500 tot 550 miljoen euro heeft beloofd", aldus FNV-bestuurster A. Jongerius.

Volgens Hoogervorst is er echter geen sprake van dat de sociale partners een hoger bedrag zou zijn toegezegd voor het spaarloon dan 422 miljoen. Dat de FNV een bedrag van 550 miljoen noemt, is volgens hem het gevolg van een misverstand, veroorzaakt door een lijstje met cijfers dat bij het Najaarsoverleg is gehanteerd.

In het overleg over het belastingplan, gisteren in de Tweede Kamer, bleek verder dat een grote meerderheid vindt dat de regering een te grote rem zet op groene beleggingen. Ook de regeringspartijen, LPF, VVD en CDA, willen de heffingskorting niet afschaffen. Staatssecretaris Van Eijck vreest dat handhaven van het groen beleggen een te groot gat slaat in de begroting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.