+ Meer informatie

Gesprekken in Saigon duren voort

Vredes besprekingen

3 minuten leestijd

SAIGON, donderdag — Henry Kissinger, de voornaamste adviseur van president Nivon in Veiligheidszaken, is woensdag in Saigon aangel(omen om met president Nguyen van Thieu van gedachten te wisselen over het resultaat van zijn recente geheime overleg in Parijs met de Noordvietnamese vertegenwoordigers Le duo Tho

en Xuan Thuy. Er waren strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Het bezoek, dat twee dagen zal duren, is het derde dat Kissinger aan Zuid-Vietnam brengt. In 1969 was hij in het gezelschap van president Nixon en in 1971 deed hij Saigon aan, toen hij op weg was naar Peking.

Volgens een woordvoerder van de Japanse regering zal Kissinger na afloop van zijn bezoek aan Saigon vrijdagavond naar Tokio reizen, waar hij de zaterdag zal doorbrengen. In de Japanse hoofdstad verwacht men dat hij een gesprek, zal hebben met premier Kakoeei' Tanaka, die op 31 augustus en 1 september in Honoloeloe een topconferentie heeft met het Amerikaanse staatshoofd. Intussen heeft de woordvoerder van het Witte Huis, Ronald Ziegler, gewaar.

Toen Kissinger op het vliegveld van Saigon gevraagd werd of hij met de pers zou' spreken, antwoordde hij dat hij in het openbaar geen commentaar over zijn missie naar de 'Zuidvietnamese hoofdstad zou geven. Volgens waarnemers zal dr. Kissinger misschien vragen wat president Thieu denkt van mogelijkheden voor vorderingen die^ voortkwamen uit het geheime overleg in Parijs. Maar de regering in Saigon heeft onlangs* haar bezorgdheid 'geuit''over concessies 'die de Verenigde Staten wellicht aan de onderhandelingstafel zou-' den wiïlen doen. Onmiddellijk verdwijttiing van het bewind vaft Tfiièu 'is een van de twee belangrijkste punten-van het vredesvoorstel van de Viefcong.i In diplomatieke kringen irt-'Saigon wees men op recente toespraken van president Thieu, waarin ••hij waarschuwde voor een bestartd, gebaseerd op eenzijdige stopzettirig'Van de Amerikaanse bombardementen op NoordVietnam. Hij zei dat een bestand van oepassing zou moeten zijn op geheel Indo-China. Maar de Zuidvietnamese regeringsleider maakt zich bovenal zorgen over druk die nu op het bewind van president Nixon zou kunnen zijn uitgeoefend om het op een akkoordje te gooien waar het de toekomst van de Zuidvietnamese regering betreft.

MCGOVERN

Senator George McGovern heeft de Noordvietnamese onderhandelaars in Parijs meegedeeld dat zij beter vrede met president Nixon kunnen sluiten dan op een mogelijke wijziging van het bewind in Washington wachten. Dit hebben vrienden van de democratische presidentiële kandidaat woensdag in Parijs verklaard.

Pierre Sallinger, die tijdens de regering-Kennedy woordvoerder van het Witte Huis was en de keus van McGovern is voor de functie van vice-voorzitter van de democratische nationale commissie, heeft in de afgelopen drie weken ontmoetingen met Noordvietnamese vertegenwoordigers in Parijs ge(had en heeft de boodschap van McGovern overgebracht, zo werd gezegd.

Drie hoge Noordvietnamese functionarissen in de Franse hoofdstad weigerden mee te delen of het bericht al of niet juist was. Sallinger wilde voor zijn terugkeer uit Parijs naar New York geen commentaar geven. De democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap George McGovern heeft echter bevestigd dat zijn afgevaardigde Pierre Sallinger in Parijs heeft gesproken met de leden van de Noordvietnamese delegatie naar vredesoverleg vredesoverleg. „Sallinger kon geen wijziging ontdekken in. het openbare standpunt van Hanoi", aldus een bekendmaking.

HANOI

Le Due Tho heeft woensdag gewaarschuwd tegen speculaties dat zijn terugkeer naar Hanoi wijst op een doorbraak in de vastgelopen Parijse vredesbesprekingen. Tho, die de afgelopen zes weken drie keer geheime besprekingen heeft gevoerd met de speciale adviseur van president Nixon Henry Kissinger verklaarde op het vliegveld van Parijs tegenover journalisten: „Mijn reis is een routine aangelegenheid en heeft geen- verdere betekenis", Tho zei dat speculaties over het samen vallen van zijn reis met die van Kissinger naar Daigon tot „verkeerde „verkeerde kón kon leiden",

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.