+ Meer informatie

Astronaut in ISS krijgt échte koffie

3 minuten leestijd

Astronauten hebben tegenwoordig niet te klagen over het voedsel dat ze tijdens hun missie eten, liet André Kuipers ruim twee jaar geleden, voorafgaand aan zijn ruimtereis, weten. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA laat de Franse sterrenkok Alain Ducasse zelfs voor haar bemanning koken. Zijn creaties gaan weliswaar in blik naar het internationaal ruimtestation ISS; ze smaken zo nog altijd vele malen beter dan de gevriesdroogde maaltijden die astronauten een paar decennia geleden meekregen.

Aan de koffie valt echter nog het nodige te verbeteren. De oploskoffie in een plastic zakje, aangemaakt met niet al te heet water, vinden velen niet lekker.

Laat het aan de Italianen over om daar iets aan te doen. Koffieproducent Lavazza en aerospacebedrijf Argotec ontwierpen een espressomachine die bij gewichtloosheid werkt en de naam ISSpresso kreeg.

Astronauten kunnen straks kiezen voor een stevige espresso of gewone zwarte koffie (caffè lungo). In de heetwatermodus is het apparaat bovendien te gebruiken om thee of bouillon te zetten en gedroogd voedsel te wellen.

Het apparaat zuigt water op uit een plastic zak zoals die standaard in het ISS worden gebruikt. Na verhitting wordt het onder hoge druk –400 bar– door een capsule geperst. De warme koffie stroomt uiteindelijk in een plastic zakje. De ISS-bemanning zal de espresso of zwarte koffie wel met een rietje moeten drinken. Of ze zo ook van het aroma van versgezette koffie kunnen genieten, is nog de vraag.

David Avino, directeur van Argotec, denkt dat het apparaat een welkome aanwinst is: „De Italiaanse astronaut Luca Parmitano zei vorig jaar juni, na een week in het ISS: „Het enige wat ik hier mis, is een goede Italiaanse espresso.” Wij waren toen al ruim een jaar bezig met de ontwikkeling van een apparaat dat op 400 kilometer hoogte koffie kan zetten.”

Het oplosspul dat ze nu in het ISS drinken, mag de naam koffie eigenlijk niet dragen; zoveel wordt wel duidelijk uit de woorden van de vicevoorzitter van Lavazza, Giuseppe Lavazza. „Samen met Argotec zullen we de astronauten voor het eerst koffie bieden in het internationaal ruimtestation. Echte koffie zoals je die drinkt in een café. Goed, heet en dampend.”

Hij ziet het al helemaal voor zich: de bemanning van het ISS zal gezellig in de koffiehoek rondhangen en met elkaar kletsen onder het genot van een bakje –eh, zakje– espresso. Als rechtgeaarde Italiaan kan hij zich nauwelijks voorstellen hoe astronauten hun werk kunnen doen zónder dat bakkie troost.

Een derde partner, de Italian Space Agency, zorgde ervoor dat het apparaat dit jaar –na de nodige veiligheidstesten– ook daadwerkelijk de ruimte in mag.

Het moment van lancering zal de producenten goed uitkomen: in november gaat de espressomachine met Samantha Cristoforetti mee naar het ISS. Vol trots meldt Avino dat de eerste Italiaanse vrouw in de ruimte daarboven ook als eerste een „authentieke Italiaanse espresso” zal drinken.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.