+ Meer informatie

Poppen zoals oma maakte

2 minuten leestijd

Dat het zelf maken van poppen weer volop in de belangstelling staat, is duidelijk. Er verschijnen regelmatig boekjes op dit gebied en ook worden er cursussen gegeven, waar enthousiaste handwerksters en knutselaars hun hart kunnen ophalen.

Het zelf maken van poppen is dan ook een zeer creatieve bezigheid. Bovendien is het iets heel persoonlijks, want elke pop valt weer anders uit. Vooral door de uitdrukking van de ogen, het kapsel en natuurlijk de kledingstukken wordt elke zelfgemaakte pop een persoonlijkheid op zich.

Nu is het boekje „Poppen zoals oma maakte", dat werd uitgegeven door Cantecleer B.V. toch anders dan de meeste andere boeken over het zelf maken van poppen. De poppen worden namelijk niet alleen van stof of wol gemaakt, maar doen ons denken aan de antieke poppen van porselein. Het zijn de poppen zoals oma's die maakten in de jaren twintig en dertig!

Er wordt gewerkt met zelfdrogende klei, waarvan het gezicht , het borststuk, de armen en de beentjes worden gevormd. Met water of plakkaatverf worden de ogen en het mondje op het gezicht geschilderd en dat geheel wordt afgewerkt met een blanke of gelige vernis.

Het in elkaar zetten van het lijf is een werk op zich. Het bestaat uit ongebleekte katoen, opgevuld met kapok! U ziet, het gaat nu echt op een antieke pop lijken.

Kleertjes

In het boekje van Cantecleer worden ook duidelijke beschrijvingen gegeven van de verschillende soorten kapsels en de kleertjes die de poppen zullen gaan dragen. Er zitten duidelijke patronen bij, zodat het voor iedereen die er zin in heeft, mogelijk is om aan de slag te gaan. Duur, materiaal is helemaal niet nodig. Een mesje, een klein penseel, wat tangetjes, ijzerdraad, kortom allerlei dingen die we gemakkelijk bij de hand hebben.

Wie het volgen van een cursus - waarbij natuurlijk ook wordt ingegaan op de ;eschiedenis van de pop en de verschilende soorten die er in de loop der tijden zijn geweest - te duur vindt, maar toch graag poppen wil maken, moet beslist het boekje ,,Poppen zoals oma maakte", aanschaffen.

Het werd geschreven door Jenny Schotman en uitgegeven door Cantecleer B.V. te De Bilt, in de serie „Werken en Spelen". Het boekje telt 72 pagina's, is duidelijk geschreven en voorzien van mooie zwart-wit en kleurenfoto's. De prijs van ƒ 15,- is het daarom zeker waard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.