+ Meer informatie

Er komt meer schot in doorvoer vluchtelingen

Toch wachten nog 360.000 mensen voor de grens

3 minuten leestijd

AMMAN - Nog ten minste 300.000 Egyptenaren en zeker 65.000 Aziaten wachten in Irak op het moment dat zij de grens met Jordanië kunnen passeren. Dat heeft het hoofd van het Iraakse Rode Kruis, Ibrahim Ahmed al-Nouri, gisteren in de Jordaanse hoofdstad Amman verklaard.

Volgens Al-Nouri heeft zijn organisatie bij de Iraakse hoofdstad Bagdad een groot doorgangskamp ingericht, waar op het ogenblik ongeveer 5000 Srilankanen en Indiërs verblijven. Het aantal vluchteUngen in Jordanië nam gisteren voor het eerst sinds de Iraakse bezetting van Koeweit op 2 augustus af. Een woordvoerder van de organisatie voor rampenhulp van de Verenigde Naties (Undro) deelde in Geneve mee dat er maandag 3078 vluchtelingen Jordanië binnenkwamen, terwijl er 7160 met het vliegtuig naar huis gingen.

Er verbleven maandag 74.790 mensen in de vluchtelingenkampen in Jordanië. VN-hulpverleners verwachten dat de komende drie weken 42.000 Aziaten met 110 vliegtuigen naar huis kunnen terugkeren.

Gelijkgezindheid

De ministers van buitenlandse zaken van de VS en de SU, James Baker en Eduard Sjewardnadze, onderstreepten gisteren in Moskou opnieuw hun gelijkgezindheid ten aanzien van de Golfcrisis. In een gemeenschappelijke verklaring merkten zij op dat de „eensgezinde houding van bijna de gehele wereld" de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in staat stelt het politieke en juridische fundament te leggen voor een oplossing.

De Amerikaanse krant "New York Times" meldde gisteren dat de Verenigde Staten hun tientallen jaren volgehouden tegenstand tegen een overheersende Sowjetrol in het Midden-Oosten hebben opgegeven. Witte-Huiswoordvoerder Marlin Fitzwater liet doorschemeren dat Washington ook bereid is met Moskou samen te werken aan een oplossing voor het Arabisch-Israëlische conflict.

In het Congres werd maandag felle kritiek geleverd op de in Amerikaanse ogen geringe financiële steun van westerse landen voor de militaire inspanningen in het Golfgebied. Vooral Japan en de Bondsrepubliek Duitsland moesten het ontgelden. Een woordvoerder van het Japanse ministerie van buitenlahdse zaken in Tokio zei gisteren dat Japan zijn hulpbedrag voor de Golf zal verhogen. Binnen het Japanse kabinet is bovendien een discussie aan de gang over het zenden van troepen naar de Golf.

Britse bijdrage

Volgens berichten op de Britse televisie (BBC) zal het kabinet-Thatcher vrijwel zeker tanks en enkele duizenden militairen naar het Golfgebied sturen ter versterking van de multi-nationale strijdmacht. Een regeringswoordvoerder noemde de berichten „speculaties". De Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas,, kondigde gisteren aan dat Frankrijk nog vier schepen naar de Golf zal sturen om te helpen bij de verplaatsing van Amerikaanse troepen.

Marinecommandanten van westerse en Arabische landen hebben overeenstemming bereikt over een verdeling van de Golf in zones om het effect van de VN-blokkade van Irak te verhogen. De Amerikaanse luitenant Kevin Wensing zei dat vertegenwoordigers van twintig landen in Bahrein bindende afspraken over samenwerking hadden gemaakt. Maar volgens diplomaten in het Golfgebied heeft Frankrijk de andere landen meegedeeld onafhankelijk te willen blijven opereren.

De leiding van de Nederlandse Koninklijke Marine heeft besloten de beide haperende gasturbines van het fregat Hr. Ms. Witte de With in hun geheel te vervangen. De ene turbine heeft smeerolieproblemen, de andere motor vertoont trillingsverschijnselen. Vandaag vertrekt een ploeg van twee militairen en twintig burgertechnici met een turbine naar de Verenigde Arabische Emiraten, waar de Witte de With zal worden gerepareerd. De andere turbine is inmiddels per vliegtuig verzonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.